Magyarország élelmiszer-ellátása biztosított
Az ország élelmiszer-ellátása biztosított. Annak érdekében, hogy biztonságos élelmiszerek kerüljenek az asztalunkra, a Nébih folyamatos ellenőrzéseket végez. Nem a büntetés a cél, hanem a támogatás, segítés szögezte le Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár április 21-én, az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Közölte: az élelmiszerlánc-biztonság fenntartása a cél.
Az agrártárca államtitkára azt is elmondta: húsvét előtt a szakemberek 64 véletlenszerű ellenőrzést végeztek áruházláncokban, minden Magyarországon működő élelmiszerláncot ellenőriztek. A vizsgálatok szempontja volt:
- a személyi higiénia
- a csomagolatlan áru védelme
- az eszközök tisztántartása, védelme
Elmondta: az ellenőrzések során megállapították, hogy a bevásárlókocsikat napi rendszerességgel, műszakonként vagy annál is gyakrabban fertőtlenítik az üzletláncok. A bejáratoknál 73 százalékban nem volt jellemző a kézfertőtlenítő és kesztyű megléte, de bent lehetőség volt a hozzáférésre.
Az is kiderült: az üzletekben naponta fertőtlenítik a hűtők fogantyúit is. Általánosságban jól vizsgáztak az áruházláncok, elegendő érlemiszer van, azok beszerzése szempontjából is biztonágban érezhetjük magunkat – összegzett az államtitkár.
A közétkeztetést végzők közül 230 intézményben jártak.
Az ellenőrök megállapították, hogy a dolgozók nem mindig fordítnak elég figyelmet a személyi higiéniára, szállító edények fertőtlenítésére, de a hőkezelt élelmiszer biztonságos. Azt is hozzátette: a megváltozott helyzetben a pálinkafőzdék átálltak kézfertőtlenítő gyártására.