Vészhelyzet Budapesten - Karácsony Gergely reagált

2020.01.05. 14:42

Vészhelyzet Budapesten - Karácsony Gergely reagált
Karácsony Gergely (Fotó: mti)

A főpolgámester szerint az akció nem retorikai fogás.

Hirdetés

Karácsony Gergely főpolgármester szerint nem retorikai fogás volt a klímavészhelyzet kihirdetése Budapesten, ugyanis a klímaszempontok elsőbbséget élveznek az új városvezetés tervezési, fejlesztési és üzemeltetési döntéseinél.

A főpolgármester vasárnap közösségi oldalán reagált Áder János köztársasági elnök szavaira, aki a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában a főváros új ellenzéki vezetése által kihirdetett klímavészhelyzetről szólva azt mondta, önmagában deklarálni, hogy klímavészhelyzet van, nem több, mint politikai retorikai fogás.

A köztársasági elnök az interjúban arról is beszélt: amikor vészhelyzet van - például most Ausztráliában a pusztító bozóttüzek miatt -, evakuálják az embereket, és rendkívüli intézkedéseket kell bevezetni, ám Budapesten ilyen nem történt, az új budapesti városvezetés arról döntött, hogy majd elkészül két tanulmány, amelyekben megvizsgálják annak a lehetőségét, a vészhelyzet idején és a vészhelyzetet követően mit is kell majd tenni.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon közzétett bejegyzésében a köztársasági elnök szavaira reagálva hangsúlyozta: nem retorikai fogás volt a klímavészhelyzet kihirdetése Budapesten, és furcsának tartja a - mint fogalmazott - "magát a zöld ügyek élharcosaként láttatni igyekvő államfő" megközelítését. Hozzátette: jelenleg több mint 1250 szervezet - kormányok, városok, egyetemek, civil szervezetek és például az Európai Parlament - hirdetett klímavészhelyzetet, ezek a döntések pedig már több mint 800 millió embert érintenek a világban.

Áder JánosKarácsony Gergelyklímaválság

Szóljon hozzá!

Hirdetés