Küszöbön a háború? Trump kilövetett egy tekintélyes iránit

2020.01.03. 16:03

Küszöbön a háború? Trump kilövetett egy tekintélyes iránit
Kászim Szulejmánival dróntámadás végzett (Fotó: mti)

Az ajatollah könyörtelen bosszút ígért.

Hirdetés

Washington légicsapásokat hajtott végre az iraki fővárosban, Bagdadban Iránhoz köthető célpontok ellen. A légicsapásokban, amelyek egyike a bagdadi nemzetközi repülőteret célozta meg, életét vesztette Kászim Szulejmáni iráni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetője. Ennek az ernyőszerzetnek a tagja az a Katáib Hezbollah milícia, amely a múlt pénteken rakétatámadást intézett az iraki Kirkuk melletti katonai támaszpont ellen, s amely támadásra hivatkozva Washington vasárnap légicsapásokat mért Iránhoz köthető iraki és szíriai célpontokra.

Az NBC televízió híradója arról számolt be, hogy a légicsapásokat Donald Trump amerikai elnök rendelte el. Ezt a Pentagon (az amerikai védelmi minisztérium) is megerősítette. A tárca tájékoztatása szerint Trump arra adott utasítást, hogy

az Egyesült Államok hadereje "határozott lépést tegyen a külföldön élő amerikaiak biztonságának védelmében".

A csapásmérést az amerikai politikusok párthovatartozásuk szerint értékelték. A republikánus politikusok kivétel nélkül dicsérték az amerikai elnök döntését, míg néhány demokrata párti politikus megkérdőjelezte a csapásmérés "hasznosságát", mondván, hogy szükségtelenül elmérgesíti a helyzetet a térségben és az amerikai-iráni viszonyt.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője kemény válaszlépést és könyörtelen bosszút ígért.

Megfenyegette a Közel-Keleten állomásozó amerikai katonákat: „itt az ideje megtisztítani a térséget ezektől az alattomos szörnyetegektől". A pénteki nagyimát vezetve Teheránban az ajatollah hozzátette: „Közlöm az amerikaiakkal, főként Trumppal, hogy olyan bosszút állunk, amely éjszakai sötétséggé változtatja a nappalukat". Teheránban pedig sokan tüntettek, amerikai és izraeli zászlókat is elégettek.

Amerikai Egyesült ÁllamokháborúIrán

Szóljon hozzá!

Hirdetés