Hirdetés

Újabb halottak az El Pasó-i merényletben

MTI

2019.08.05. 20:05

Újabb halottak az El Pasó-i merényletben
CNN

Amerika sötét napjai.

Hirdetés

Huszonkét főre emelkedett az augusztus 3-án, a texasi El Pasóban elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma - jelentette be augusztus 5-én a város rendőrsége.

Amerikai sajtóértesülések szerint megtörtént a vádemelés az elkövető, Patrick Crusius ellen. A texasi város rendőrsége Twitteren közölte a két halálhírt augusztus 5-én, délelőtt. Közben a városban továbbra is nyitva tartanak azok a véradó állomások, ahol az önkénteseket várják segítségnyújtásra

A CNN hírtelevízió értesülései szerint a tömegmészárlást elkövető Patrick Crusius augusztus 5-én megjelent a bíróság előtt, és megtörtént a vádemelés is.

A bírósági dokumentumokra hivatkozó televízió szerint az ügyész halálbüntetést kért a 21 éves Crusiusra. Ezt egyébként John Bash szövetségi ügyész már augusztus 4-én bejelentette az El Pasóban tartott sajtókonferenciáján. Az ügyész akkor elmondta: az igazságügyi minisztérium belföldi terrorizmusként kezeli az ügyet, és "komolyan fontolóra vette" a gyűlölet-bűncselekmény és tűzfegyverviselés miatti vádemelést, amely már önmagában is halálbüntetést hozhat.

A rendőrség ismételten arról számolt be: a Crusiusnál rasszista, migránsellenes dokumentumokat találtak, amelyek minden valószínűséggel Crusiustól származnak.

Az ohiói Daytonban elkövetett tömegmészárlás  végrehatójának  nem voltak rasszista indítékai - ez a daytoni rendőrfőnök, Richard Biehl és a város polgármestere, Nan Whaley közös sajtókonferenciáján hangzott el augusztus 5-én, helyi idő szerint kora délután. Rengeteg adatot és bizonyítékot gyűjtöttek össze, de még távol vannak a nyomozás végétől, és eddig nincs bizonyíték arra, hogy a lövöldözőnek rasszista indítékai lettek volna.

A rendőrfőnök elmondta továbbá: a 24 éves Connor Betts legalább 41 lövést adott le. Augusztus 5-én még hat sebesült áldozatot ápoltak daytoni kórházakban.

Közben Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok frakcióvezetője reagált Donald Trump beszédére. Schumer leszögezte: ha az elnök komolyan gondolná a fellépést az ilyen bűncselekmények ellen, akkor felkérné Mitch McConnellt, a republikánusok szenátusi frakcióvezetőjét, hogy terjesszen elő javaslatot a fegyvervásárlás és fegyvertartás szigorításáról. António Guterres ENSZ-főtitkár a szóvivője révén elítélte az El Pasóban történteket. Közleményében a szóvivő "terrorista támadásnak" minősítve a tömegmészárlást, leszögezte: az embereknek "össze kell fogniuk, hogy együttesen szálljanak szembe a gyűlöletből, rasszizmusból, idegengyűlöletből és a diszkriminációból eredő erőszakkal".

 

merénylethalálos áldozatEl Pasóterrortámadás

Szóljon hozzá!

Hirdetés