Hirdetés

Orbán Viktor harminc éve szerzett hírnevet magának

2019.06.16. 11:01

Orbán Viktor harminc éve szerzett hírnevet magának
Orbán Viktor a beszéd közben (Fotó: Tóth István Csaba)

És még a felesége is elégedett volt vele...

Hirdetés

Az 1958. június 16-án kivégzett, majd 31 évvel később, 1989-ben újratemetett Nagy Imre miniszterelnök az Új köztemető 301-es parcellájában nyugszik. Harminc évvel az újratemetés után Orbán Viktor a feleségével ellátogatott a temetőbe, ahol virágot helyezett el Nagy Imre sírjánál. Erről egy videót is megosztott a Facebookon.

Orbán Viktor 1989 június 16-án, Nagy Imre újratemetésén vált országosan ismertté, amikor komoly politikai vihart kavaró beszéddel lepte meg a hallgatóságot. Először mondatott ki Magyarországon nyilvánosan az, hogy a szovjet csapatok vonuljanak ki! Ugyanakkor a forradalom leverését a többi felszólalóval szemben nem a külső beavatkozáshoz, hanem az MSZMP-hez kötötte, megszólva annak elöljáróit, akik sorfalat álltak Nagy Imre koporsójánál.

Azt sem értjük, hogy azok a párt- és állami vezetők, akik elrendelték, hogy bennünket a forradalmat meghamisító tankönyvekből oktassanak, ma szinte tülekednek, hogy – mintegy szerencsehozó talizmánként – megérinthessék ezeket a koporsókat.

A beszéd keletkezéseinek körülményeiről Orbán Viktor korábban, a Duna TV  Szabadság tér '89 című műsorában elmondta: az eredeti beszédet a választmánnyal való egyeztetést követően, Kövér Lászlóval együtt írták. A témáról és az időkorlátról Litván György történésszel kellett egyeztetnie, de cenzúra nem volt, és a beszéd leiratát kérésre sem adta oda. 

A beszéd eredetileg 7,5 perces lett volna, de miután kiderült, hogy a szónokoknak csak 5 percük van, Orbán teljesen újraírta a beszédet. Azzal kapcsolatban, hogy a Nagy Imre újratemetésén elmondott beszéd milyen hatással volt a személyes életére, úgy fogalmazott:

Először éreztem azt, hogy a feleségem elégedett velem.

Orbán Viktor beszéde 1989. június 16-án, Nagy Imre újratemetésén:

 

Szóljon hozzá!

Hirdetés