Hirdetés

Hirdetés

Érettségi botrány: börtönbe kerülhet a kiszivárogtató

civishir.hu

2019.05.10. 18:23

Érettségi botrány: börtönbe kerülhet a kiszivárogtató
(Fotó: MTI)

A Facebookon közzétevő személyt is felelősségre vonhatják.

Hirdetés

Hirdetés

Mint korábban megírtuk, kiszivároghattak a történelem érettségi esszétémái, ezért feljelentést tett az Oktatási Hivatal.

Az OH közlése szerint május 8-án, az írásbeli vizsga megkezdése után bejelentést kaptak, hogy egy közösségi oldal zárt csoportjában a feladatsor esszétémáit a vizsga kezdete előtt közzétehették. Az Oktatási Hivatal bejelentette, nem íratják újra a történelem írásbeli érettségit. Az esszékérdések esetleges kiszivárogtatása ügyében a hivatal a rendőrségi feljelentést tett.

A BRFK az MTI megkeresésére azt közölte: megérkezett a feljelentés, amelynek alapján elrendelték a nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A rendőrség a 24.hu-nak azt írta, hogy „az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda minősített adattal visszaélés gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen”. Ennél bővebb információt a nyomozás érdekeire hivatkozva nem adtak ki.

A lap emlékeztet rá, az írásbeli érettségi feladatlapokat és javítási-értékelési útmutatókat a tételkészítő bizottságok készítik el, és ezeket vizsgatárgyanként szervezik meg.

A tételkészítő bizottság elnökét az oktatásért, illetve a szakképesítésért felelős miniszter, a tételkészítő bizottság tagjait pedig az Oktatási Hivatal, és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal vezetője kéri fel, ők határozzák meg a feladatokat is. A tagok szigorú titoktartási nyilatkozatot írnak alá. A munkát olyan számítógépen kell elvégezniük, ami nincs (például internetes) hálózatra kötve, így illetéktelenek nem férhetnek hozzá. A vizsgaanyagok törlését (és az eseteleges biztonsági másolatokat) is úgy kell megoldani, hogy azok semmilyen módon ne legyenek visszaállíthatóak. Ez kerül – az idegennyelvű érettségik miatt – fordítókhoz, adaptálóhoz, onnan a nyomdába. Itt is mindenki aláírja a titoktartási nyilatkozatot, a folyamatot ellenőrzik, az eredeti példányt páncélszekrényben őrzik, a másolatokat pedig biztonsági őrrel védett szobában kell tárolni. A vizsgaidőszakra a különféle tárgyakból többféle feladatlap készül, ezekből sorsolják ki az adott napra a használandó feladatsort.

Egy ügyvéd a 24.hu kérdésére elmondta, mind a szivárogtató tanárt, mind az esszétémákat a Facebookon közzétevő személyt felelősségre vonhatják.

Ha bebizonyosodik, hogy egy pedagógustól indult el az információ, akkor a szándékos továbbítással bűncselekményt követett el, amiért egy évig terjedő börtönbüntetést is kaphat. A közösségi médiában a témákat megosztó ismeretlen tettes „minőségi adattal élt vissza, mert jogosulatlan személy részére tette hozzáférhetővé a vizsga egy részét, és maga sem volt jogosult annak megismerésére, elzárással sújthatják”.

Ha valóban pedagógus volt a titoktartási szerződést megszegő, akkor pénzbüntetést is kaphat, és fegyelmi eljárást is indíthatnak ellene, mert tettének országos jelentőségű következményei vannak, és akár elbocsátás is lehet a vége.
érettségibotrány

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.