Hirdetés

Hirdetés

Nőnap: megszólaltak a nők az ellenzékből

2019.03.08. 16:47

Nőnap: megszólaltak a nők az ellenzékből
Nők a parlamentben: a jobbikos Varga Damm Andrea (balra) és a DK-s Vadai Ágnes (Fotó:mti)

A volt debreceni jelölt szerint a Fidesz egy nőellenes politikai szervezet.

Hirdetés

Hirdetés

Egyenlő munkáért egyenlő bért, ingyenes női egészségügyi szűrőprogramok indítását, a hátrányos helyzetű nők és lányok számára szóló speciális oktatási program kidolgozását sürgették az ellenzéki pártok és független országgyűlési képviselőnők pénteken, a nemzetközi nőnapon tartott budapesti sajtótájékoztatón.

A Nő az erőnk! címmel a budapesti Olimpiai Parkban rendezett eseményen Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) nevében arról beszélt, hogy ma Magyarországon a nők az élet számos területen szenvednek hátrányt a férfiakhoz képest, "pusztán azért, mert nőnek születtek". Egyúttal egy Zrínyi Ilonáról elnevezett nemzeti nőprogram elindítását követelte, amelynek keretében az állam felméri és monitorozza a magyar nők problémáit, a megoldásokat pedig beleépíti a jogszabályokba.

Szocialista panaszok

Kunhalmi Ágnes (MSZP) szerint több százezer lány és nő él "szinte teljes kirekesztettségben", aminek elsődleges okát abban látta, hogy nem jutnak megfelelő mennyiségű és minőségű tudáshoz, s ezért a számukra kiemelt oktatási program kidolgozását sürgette. 

Párttársa, Gurmai Zita úgy fogalmazott: "a Fidesz egy nőellenes politikai szervezet. (...) Nem szabad, hogy akár egyetlen nő is rájuk szavazzon" - hangoztatta. A szocialisták frakcióvezető-helyettese, Bangóné Borbély Ildikó pedig kiemelt támogatást követelt az egyszülős - túlnyomó többségében egyedülálló anyák által fenntartott - családoknak.

A hozzáférhető és ingyenes női egészségügyi szűrőprogramok indításának fontosságát hangsúlyozta Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, aki felidézte, hogy évente Magyarországon kilencezer nőt diagnosztizálnak emlődaganattal, akik közül a betegségben "elképesztő magas aranyában", kétezren halnak meg

Az Isztambuli egyezmény ratifikálását követelték

Varga-Damm Andrea a Jobbik nevében kiemelte: szükséges, hogy nőknek minden területen valódi esélyegyenlősége legyen. Szavaihoz csatlakozva párttársa, Potocskáné Kőrösi Anita a nők társadalmi szerepével kapcsolatos tudományos kutatások elősegítést követelte a kormánytól.

Bősz Anett, független országgyűlési képviselő álláspontja szerint rengeteg erőforrástól esik el a magyar gazdaság, amennyiben nem álltja helyre a nemek közti egyenlőséget, és ezért átfogó munkaügyi program kidolgozását kezdeményezik, amely lehetővé teszi a nők számára, hogy összeegyeztessék a magánéletüket, a családjukat, a karrierjüket és a munkájukat. Ez nem női kérdés, hanem össztársadalmi és gazdasági érdek - mondta.

A szintén független Szél Bernadett a miniszterelnököt bírálva közölte: jelenleg Magyarországon minden héten meghal egy nő a családon belüli erőszak következményeként, ezért az azt elszenvedők védelme érdekében követelte az Isztambuli egyezmény ratifikálását.

Az ellenzéki képviselőnők a követeléseiket tartalmazó lapokat erősítettek az Olimpiai Park kerítésére, amelyre korábban fideszes politikusok nőkkel kapcsolatos - általuk bírált és kifogásolt - idézeteit is elhelyezték.

nőnapellenzék

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.