Hirdetés

A Momentum és a Párbeszéd támogatásának felfüggesztését kezdeményezi az ÁSZ

2019.01.16. 17:11

A Momentum és a Párbeszéd támogatásának felfüggesztését kezdeményezi az ÁSZ
Feke-Győr András, a Momentum elnöke (Fotó: mti)

Nem tudtak elszámolni a támogatással.

Hirdetés

Hirdetés

A Párbeszéd Magyarországért Párt és a Momentum Mozgalom költségvetési támogatásának felfüggesztését kezdeményezi az Állami Számvevőszék (ÁSZ), amely szerdán azt is közölte, hogy az ügyészséghez továbbítja a két párt kampányfinanszírozásának vizsgálatánál feltárt tényeket, körülményeket.

Az ÁSZ közleményében kiemelte: a Párbeszéd az ÁSZ felé fennálló közreműködési kötelezettségét nem teljesítette. A párt nem bocsátott adatot az ellenőrzés rendelkezésére, ezért a kampányköltésekre törvényben előírt, jelöltenkénti legfeljebb 5 millió forintos korlátozás betartása, valamint a tiltott vagyoni hozzájárulások elfogadása a Párbeszédnél nem volt átlátható és elszámoltatható.

A Momentum a tavalyi parlamenti választási kampány finanszírozására összesen 527,6 millió forint központi költségvetési támogatásban részesült,

továbbá 12,6 millió forint saját forrást fordítottak kampányköltségeik finanszírozására. Az ÁSZ megállapította, hogy a Momentumnál a jelölőszervezetnek járó költségvetési támogatás felhasználása, a kampányköltések mértékére előírt korlátozás betartása, valamint a választások tisztaságát szolgáló finanszírozási tilalmak érvényre juttatása nem volt átlátható és elszámoltatható.

Az ÁSZ felé fennálló közreműködési kötelezettségét a Momentum nem teljesítette, nem adtak adatot továbbá a jelölőszervezetnek járó költségvetési támogatás felhasználásáról. A támogatás szabályszerű felhasználását objektív módon, hiteles adatokkal, dokumentumokkal nem támasztotta alá a párt, ezáltal a támogatás felhasználása nem volt szabályszerű – írták.

MomentumPárbeszéd

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.