Hirdetés

Debrecent is hírbe hozták

Index.hu

2018.12.13. 16:46

Debrecent is hírbe hozták

A cívisvárosba költöztetnék a természettudományi múzeumot?

Hirdetés

Régóta felmerül, hogy a kormányzat valamit kezdeni akar a Magyar Természettudományi Múzeum (MTTM) által használt fővárosi épületekkel: tavaly még arról volt szó, hogy a Könyves Kálmán körúti úgynevezett Tündérpalota nemrég felújított szecessziós épületéből (az egykori Széchenyi Gimnáziumból) ki is kell költöznie a növénytárnak, és hogy a Ludovika téri épületrészre is fáj a szomszédos Nemzeti Közszolgálati Egyetem foga. A várható kilakoltatásért cserébe a minisztérium azt ígérte, hogy teljesen új, ötvenezer négyzetméteres múzeumi épületet építenénk valahol Budapesten a kivételesen nagy és sokféle gyűjteményt gondozó intézménynek.

Költözés lesz

A jelek szerint mostanra eldőlni látszik a múzeum sorsa, de nem Budapesten, hanem vidéken folytatódik majd az 1802-ben alapított intézmény története. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter az ATV-n adott hétfői interjújában azt közölte, hogy a kormány döntött az új természettudományi múzeum létrehozásáról, és úgy tűnik, hogy vidéken, egy nagy egyetemi városban lesz.

Kétszáz év

Az Index úgy tudja, a nagy egyetemi város Debrecen. Információik szerint a Debrecenbe költöztetés tervéről a héten tájékoztatták személyes találkozón a Magyar Természettudományi Múzeum vezetőségét, munkatársait, akik közt többségben vannak azok, akik nem igazán örülnek a vidékre költözésnek.  Korsós Zoltán, a múzeum főigazgatója az Index kérdésére úgy reagált, valóban folynak erről egyeztető tárgyalások, még nem született végső döntés a múzeum Debrecenbe költöztetéséről.

A Magyar Természettudományi Múzeum története 1802-ben kezdődött, amikor gróf Széchényi Ferenc felesége felajánlásából létrejött a Magyar Nemzeti Múzeum természettudományi tára: gróf Festetics Julianna ásványgyűjteményéből nőtt ki kétszáz év alatt a MTTM. 1810-ben megalakult a Természetiek és Kézműtaniak Tára (Camera Naturae et Artis Productorum), az első őslénytani gyűjtemény 1811-ben érkezett, ugyanebben az évben vásárolták meg az első állattani gyűjteményt is. 1818-ban József nádor megvásárolta a tár számára Kitaibel Pál növénygyűjteményét, és a továbbiakban viszonylag gyors ütemben gyarapodtak a gyűjtemények, adományozás és vásárlás útján.
DebrecenMagyar Természettudományi Múzeum

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.