Hirdetés

Aláírta a „rabszolgatörvényt” Áder János

2018.12.20. 16:46

Aláírta a „rabszolgatörvényt” Áder János
Áder János köztársasági elnök (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Már ki is hirdette a köztársasági elnök.

Hirdetés

Hirdetés

Áder János köztársasági elnök nem várta meg a végső határidőt, aláírta a Munka Törvénykönyvének "rabszolgatörvényként" elhíresült módosítását. Minderről elnöki nyilatkozatot adott ki. Alább ezt közöljük:

"A Munka Törvénykönyvének módosítását – amit az Országgyűlés december 12-én fogadott el – három szempontból vizsgáltam meg - írja.

Elsőként megállapítottam, hogy a módosítás nem ütközik az Alaptörvény rendelkezéseibe, így jogszerű keretek között, alkotmányosan nem kifogásolható.

Másodszor összevetettem az új túlóraszabályozás rendelkezéseit más európai országokéval. Megállapítottam, hogy számos országban (például Egyesült Királyság, Dánia, Írország, Csehország) a túlóra mértéke a magyarországival megegyező, vagy azt meghaladó mértékű.

Harmadszor megvizsgáltam, hogy a Munka Törvénykönyvének módosítása miként érinti Magyarország 4 és fél millió munkavállalóját. Csökkentek-e a munkavállalók védelmét szolgáló garanciák?

Megállapítottam:
- a Munka Törvénykönyvének a munkavállalókat védő rendelkezései nem csorbultak, sőt, az eddiginél több túlórát csak a munkavállaló előzetes írásbeli hozzájárulását követően lehet végezni;
- a munkaadó nem büntetheti a munkavállalót azért, mert túlmunkát nem vállal, vagy a túlmunka vállalására vonatkozó korábbi nyilatkozatát visszavonja;
- a kollektív szerződések csak a munkavállaló javára térhetnek el az új szabályoktól;
- a túlmunkáért járó díjazást ezután is változatlan feltételekkel fizethetik ki a munkaadók;
- nem szűkült a szakszervezetek azon lehetősége, hogy a munkavállalóknak a kollektív szerződések révén még nagyobb védelmet biztosítsanak.

Mindezen szempontok alapján a mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését.

A Munka Törvénykönyvének módosítása az aggodalmak ellenére sem lehet akadálya annak, hogy a munkavállalók karácsonya áldott, a két ünnep közötti időszak békés, az új esztendő pedig nyugodt legyen.

Magyarország minden polgárának szeretetteljes karácsonyt, a család és a barátok körében örömteli perceket és boldog új évet kívánok."

Áder János
Magyarország köztársasági elnöke

Áder Jánosrabszolgatörvény

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.