Hirdetés

Mindenki nyugodjon le! Nem történt csalás a választásokon!

2018.04.13. 12:03

Mindenki nyugodjon le! Nem történt csalás a választásokon!
(Fotó: illusztráció, MTI)

A rendszerszerű csalás lehetősége kizárva.

Hirdetés

A rengeteg összeesküvés-elmélet ellenére a nyilvánosságra került adatok nem utalnak semmiféle szisztematikus választási csalásra. Bár voltak olyan szavazókörök, ahol sok tévedés történt, úgy tűnik, ezekben nincs rendszerszintű torzítás a Fidesz javára - állapítja meg az Index elemzése.

Az ország egészében összesen 112 ezer érvénytelen szavazat volt, ami ugyan soknak tűnhet, de egyáltalán nem kiugró érték. Négy éve is ez volt a nagyságrend (2014-ben kisebb részvételnél 98 ezer érvénytelen volt), és az összes 2018-as szavazatnak ez csak az 1 százaléka. A listás helyeket 8,3 millió szavazat alapján számolják ki, országosan 100 ezer további szavazat nem sokat változtatna az erőviszonyokon még akkor sem, ha ezeket mind az ellenzék kapta volna.

A legsúlyosabb vádat, a rendszerszerű csalás lehetőségét azonban alaposan ellenőrizhetjük statisztikai alapon is. Ha megnézzük az utolsó számjegyet a Fideszre leadott szavazóköri szavazatoknál és az ellenzéki pártokra leadottaknál, akkor alapvetően azonos mintázatot kapunk, ami önmagában elég erősen kizárja, hogy komolyan belenyúltak volna választásba. 

 

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.