Hirdetés

Sikkasztással, hűtlen kezeléssel is gyanúsítják Köteles Istvánt

Cívishír

2018.01.09. 10:33

Sikkasztással, hűtlen kezeléssel is gyanúsítják Köteles Istvánt
Köteles mellett még hatan indulnak a január végi álmosdi időközi választáson (Fotó: almosd.hu)

Kabaré Álmosdon: a kiebrudalt polgármester visszaülne a székbe. És három hét múlva megteheti!

Hirdetés

Hűtlen kezelés, sikkasztás és költségvetési csalás elkövetésének megalapozott gyanújával nyomoznak a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályának munkatársai Köteles István volt álmosdi polgármester ellen – mondta el a Cívishír érdeklődésére Dobó Dénes rendőrségi szóvivő. A főhadnagy tájékoztatása szerint a nyomozás még tart, határideje február 7.

Nem is maga a gyanúsítás ténye a meglepő, hiszen a Debreceni Törvényszék közigazgatási eljárásban a közelmúltban jogerősen megfosztotta Köteles Istvánt a polgármesteri tisztségétől és az ítélet előrevetítette a büntetőjogi következményeket. Ami meghökkentő, hogy a 2010. után mintegy 7 éven át polgármesterként tevékenykedő Köteles a történtek és az ellene folyó eljárás ellenére elindul – független jelöltként – a január 28-i időközi polgármesterválasztáson. Azon a választáson, amit éppen az ő viselt dolgai miatt kellett kiírni.

Őt magát kedden megpróbáltuk telefonon elérni és üzenetet hagytunk. Ha jelentkezik, megírjuk, miért döntött az indulás mellett.

Levették róla a kezüket

Kötelest tavaly októberben a Debreceni Törvényszék azért fosztotta meg tisztségétől, mert „súlyos, szándékos, sorozatos jogsértésekkel okozott vagyoni károkat a szűkös anyagi erőforrásokkal rendelkező önkormányzatnak”. A bíróság szerint a volt polgármester nem önkormányzati rendezvényeket finanszírozott a falu pénzéből úgy, hogy az elszámolásokhoz csatolt számlákon szereplő élelmiszer mennyiségét eltúlozta. Érdekesség, hogy a mai napig nem tisztázott, fantombulikra vett-e fel a pénzt (mert azokról az álmosdi képviselők, intézményvezetők közül senki nem tudott) vagy valóban tartott összejöveteleket egy egészen más kör számára. A bíróság a terhére rótta továbbá, hogy az otthonában használt televízióról és forróvíztárolóról is számlát nyújtott be az önkormányzathoz, valamint jogsértőn – képviselő-testületi döntés nélkül – vett fel nettó 293 ezer forint évi végi jutalmat 2015 decemberében.

Köteles 2014-ben a Fidesz-KDNP színeiben nyert, de a botrány kirobbanása után elvesztette a párt támogatását.

Heten próbálkoznak

Rajta kívül hat jelöltet vett listára a december 25-i határidőig a helyi választási bizottság. A polgármesteri tisztségért pártszínekben csak egy jelölt (Kozma Attila Mátyás, Munkáspárt) száll ringbe, a többiek függetlenként indulnak. Közülük Ari Sándor jelenleg is az álmosdi képviselő-testület tagja, sőt a 2014-es választás alkalmával Köteles egyedüli kihívója volt (akkor 4,5 százalékkal kapott ki). Oláhné Balogh Tímea Rozália a Területi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat tagjaként és a helyi cigány nemzetiségi önkormányzat elnökeként lehet ismerős. Mellettük Demeter Csabára, Tóth Sándorra és Tóthfalusi Barnabásra lehet még szavazni. A településen 2010-ben 66,8, 2014-ben 63,1 százalékos volt a részvétel.

Az 1600 lelkes határmenti község nincs irigylésre méltó helyzetben, a szennyvíztelepük például súlyos szakmai hibákból eredően teljesen használhatatlan és kérdéses, ki, mennyiből fogja működőképessé tenni.

Ratalics László

sikkasztáspolgármesteridőközi választáshűtlen kezelésÁlmosdBűnügy

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.