Hirdetés

Csak álzsidó volt a híres művész

2017.11.09. 12:47

Csak álzsidó volt a híres művész
Rosemarie Koczy 1978-ban

Hazudott a koncentrációs táborról is.

Hirdetés

Hamisan vallotta magát a nácik által üldözött és koncentrációs tábort megjárt zsidónak Rosemarie Koczy német-amerikai képzőművész - derült ki Recklinghausen város archívumának adataiból. Koczy meghamisított életrajza a művész több mint 100, a városra örökített munkáját bemutató kiállítás alkalmával tűnt fel.

A levéltár vezetője szerint az 1939-ben Recklinghausenben született és a 80-as évek óta az Egyesült Államokban élő, majd 2007-ben ott elhunyt nő neve nem szerepel az áldozatok jegyzékében. Az anyakönyvi hivatal és a népesség-nyilvántartó jegyzékeiben

züleivel és nagyszüleivel együtt Koczy maga is római katolikusként szerepel.

A művész azon állítása, miszerint gyerekként a traunsteini koncentrációs táborban tartózkodott, szintén nem bizonyítható, a városi levéltár információi szerint ugyanis abban a táborban csak férfiak tartózkodtak, nők és gyerekek nem.

Hans-Jürgen Schwalm, a recklinghauseni műcsarnok igazgatója védelmébe vette a művészt. Mint elmondta, Koczy nagyon komoly életművet hagyott hátra. A 90-es évek kezdetétől vallotta magát zsidónak, de már a 70-es években is nagy sikereket ért el. A hamis identitásból semmilyen haszna nem származott. "Hogy mi vezette erre, nem tudjuk" - mondta Schwalm.

Rosemarie Koczy művei megtalálhatóak többek között a New York-i Guggenheim Múzeumban, és a jeruzsálemi Jad Vasem holokausztemlékhelyen. A Jad Vasem szóvivője nem kommentálta szerdán a híreket.

zsidóképzőművészet

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.