Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Légpárnás hajót is bevet a NAV

| 2016. 07. 19. | 14:36:00
Az ukrán határnál szinte háború folyik a csempészek és pénzügyőrök között.
Légpárnás hajót is bevet a NAV
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Májusig csaknem 10 százalékkal több cigaretta került legálisan a piacra, miközben az adóhatóság idén fél év alatt több dohányárut foglalt le, mint az utóbbi két évben összesen. A füstölnivalók azonban szeptemberben tovább drágulnak, ami újabb lökést adhat a feketézésnek - írja a profit7.hu.

Egyre több cigaretta kerül legális keretek között a magyar piacra – erről tanúskodnak a NAV adatai. A hatóság összegzése szerint idén az első öt hónapban 2,5 milliárd szál füstölnivalót hoztak forgalomba a gazdasági szereplők, az érték több mint tíz százalékkal haladja meg a tavalyi azonos időszak adatát. A cigarettapiac már tavaly is bővült, akkor tizenkét hónap alatt majdnem nyolcmilliárd szálat szívhattak el a fogyasztók. Ezek a számok ugyanakkor igencsak elmaradnak a korábbiakétól: 2009-ben például 17,5 milliárd szál jelent meg a piacon, de a 2005-ös adatoknál is 14 milliárd szál szerepelt.

Drágulnak a dohánytermékek

Az Országgyűlés a közelmúltban átalakította a jövedéki adószabályokat, így a dohánytermékek közterhe az elkövetkező másfél évben többször is emelkedni fog, legelőször idén szeptemberben.

Az pedig régi tapasztalat, hogy az adóemelés lökést adhat a feketézésnek.

Drónokkal és légpárnás hajóval is harcol a NAV

Ezzel kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtófőnöke a Magyar Időknek nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a hatóság számos különféle módon igyekszik megakadályozni, visszaszorítani a cigaretta-feketekereskedelmet. Suller Attila szerint az adóhivatal nagy erőket összpontosít a dohánypiac különféle szereplőinek és csatornáinak szemmel tartására. A pénzügyőrök folyamatos ellenőrzéseket végeznek a határátkelőhelyeken, az unió külső határszakaszain pedig évente nagyjából négymillió vizsgálatot tartanak. De az ország belsejében, közúton, piacokon és közterületeken is gyakran fellépnek az egyenruhások. Ezek mellett a NAV folyamatosan fejleszti a csempészet visszaszorításához szükséges technikai arzenálját.

A közelmúltban éjjellátó eszközöket, hőkamerát, ruhára szerelhető képrögzítő berendezéseket állított rendszerbe a szervezet, és egy ideje már drónnal is keresik Záhony térségé­ben az illegális szereplőket. Hamarosan pedig - szintén az ukrán határszakaszon - megkezdi a szolgálatot a speciális, kifejezetten a bűnüldözés céljaira kialakított légpárnás hajó.

Már eredményeket is hozott az offenzíva

A NAV hat hónap alatt több mint 170 millió szál cigarettát vont ki az illegális piacról, a tétel együttes értéke megközelítette a hatmilliárd forintot. A mennyiség önmagában sem tűnik csekélynek, a korábbi évek fogásainak felelevenítésekor viszont egyenesen hatalmasnak látszik. Tavaly például - egész évben - nagyjából ötvenmillió szál akadt a hatóság hálójába, 2014-ben pedig körülbelül százmillió darab cigaretta. Idén, fél év leforgása alatt lefoglalt áru jócskán meghaladja a korábbi két évben összesen elvett illegális dohányt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Mobilvécé égett a csapókerti vasútállomáson
Mobilvécé égett a csapókerti vasútállomáson
Azonnal riasztották a debreceni tűzoltókat.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.