Hirdetés

Hirdetés

Érezhető jele volt a változásnak a DVSC-nél – FOTÓK

Cívishír

2018.12.30. 21:42

Érezhető jele volt a változásnak a DVSC-nél – FOTÓK
Agilis, taktikus védekezés hazai oldalon. Képünkön a budaörsi Zsigmond Vivien küzd Lotte Grigel ölelésében (Fotók: Ásztai Csaba)

Korai még tényként kezelni, de mintha a csapat kémiája is javult volna.

Hirdetés

Hirdetés

Immár Köstner Vilmos vezetőedzővel a kispadon 32–22-re legyőzte a DVSC Schaeffler a Moyra-Budaörs Handball együttesét december 30-án a Hódosban. Ez volt a régi-új mester 100. győzelme a Loki kispadján. A telt házas találkozó előtt a hazaiak a tabella 8., a vendégek a 12. helyét foglalták el.

A mérkőzés legfőbb kérdése az volt, hogy legalább az első benyomások szintjén milyen hatással van a csapatra a norvég Pål Oldrup Jensen helyére kinevezett Köstner.

Azért fogalmazunk ilyen puhán, mert a változtatásra az ünnepeket is beleszámítva egyelőre mindössze egy hónapja volt úgy, hogy öt játékosát (Kovácsot, Tóvizit, Grigelt, Despotovicot és Zamfirescut) legfeljebb akkor láthatta, ha bekapcsolta a televíziót. Lévén a franciaországi Eb-n szerepeltek. Ehhez képest – bár egy meccs nem meccs – az első félidő végére azt bárki leszűrhette, aki követte a hölgyek őszi produkcióját, hogy védekezésben stílust váltott a gárda: agilisabbá, proaktívabbá vált a Loki, vagyis lehetőleg már kibontakozni sem nagyon hagyta az ellenfelét.

Köstner Vilmos Vantara-Kelemen, Despotovic, Grigel, Tóvizi, Punko, Varsányi hatossal kezdett Oguntoyével a kapuban. Bár három védett Loki-lövés miatt 2–1-re a Budaörs vezetett, a következő ötöt az amúgy is magas fordulatszámon kezdő piros-fehérek jegyezték. Volt ebben gyors passzal lendületesen beforduló Tóvizi és védett hetesből azonnali hosszú labdával indított Varsányi által szerzett találat is, miközben a junior világbajnok beálló Pásztor Noémire három debreceni vetődött rá a másik oldalon. Érezhető volt a bizonyításvágy.

Telt ház, hamisítatlan szurkolói hangulat az esztendő utolsó kézilabda mérkőzésén a Hódosban

6–3 után (12. perc) tovább robogott a DVSC 13–6-ig (21. perc), Despotovic kétszer is eredményes tudott lenni, ami szemmel láthatóan megnyugtatta az ősszel gyönge, majd ingadozó formában kézilabdázó montenegrói válogatottat. Közben bejött Kovács Anna, aki ideigazolását követően gyorsan a Debrecen meghatározó játékosává vált, a háromszor is durván lebirkózott Tóvizi Petrát a tehetségéből egyre többet megmutató Bordás Réka váltotta, továbbá Zamfirescu és Bulath Anita is pályára lépett.

A Budaörs ebben az időszakban felelgetett ugyan a hazai gólokra, de szűkíteni nem volt képes a hátrányon, köszönhetően a már említett hatékony védekezésnek, a hálóőr Oguntoye Viktóriát is beleértve. Bordás a testi erejét kihasználva két büntetőt is kiharcolt, az első 30 perc után 6 gólt volt az előny. Arany és Szabó Panna 6-6 percet kapott, a támadásokra Borgyos is beszállt, de a tinik neve mellé ezúttal nem került találat.

Nem engedett kérdőjelet a Debrecen

A szünet után a Loki úgy megnyomta a második félidőt, hogy a 46. perc végén az eredményjelzőn már 26–13 állt.

Felgyorsult a támadójáték, miközben hátul továbbra is jól összezárt a társaság, egyre több hibára kényszerítve az ellenfelet.

Vantara-Kelemen Éva szállította a gólokat, szabályos eszközökkel a kőkemény Tóvizivel sem bírtak, Bulath Anita pedig biztos kézzel bombázta a kapuba a büntetőket. A mérkőzés talán legszebb gólja is e szakaszban született: az összesen 5 találatig jutó Despotovic egy betörés után cunderezett, az atletikus balátlövőt visszarántva sem tudták megakadályozni. A Budaörs a labda helyett csak embert talált, egyre csak gyűltek a 2 perces kiállítások vendégoldalon, pedig a Kovács Anna elleni durva bodicseket így is megúszták szankció nélkül (a jobbátlövő, szegény, akkorát nyekkent, hogy a Főnix előtti megállóban összerezzentek a trolira várók…).

Borgyos Panna végül sikerrel járt, a megítélt hetest maga varrta be

Az utolsó periódusban a fővárosiaknak sikerült kicsit kozmetikázni az eredményen, amiben a mindössze 19 éves – szintén junior világbajnok – Horváth Laura szerzett elévülhetetlen érdemeket. Az első felnőtt idényét futó lány pontos lövéseivel hatszor mattolta a hazaiak kapusát, négyszer pedig hetesből volt eredményes.

A végén azért Borgyos Pannáé lett az utolsó szó, az általa kiharcolt hetest maga értékesítette.

Egyelőre korai volna bármit is kijelenteni, hiszen a Budaörs idénye csapnivaló. Ugyanakkor ez a produkció rendkívül magabiztos volt, ami után egy fokkal derűlátóbban várhatjuk a folytatást. Kiváló közönség és ultrák, nagy akarattal küzdő, elszántságot sugárzó hölgyek, jobb kémiájú csapat: szép este volt elbúcsúzni az évtől. Jöhet 2019!

Ratalics László

DVSC Schaeffler – Moyra-Budaörs Handball 32-22 (16-10)
Debrecen, játékvezetők: Héjjas, Kránitz. 
DVSC: Triffa, Oguntoye, Szabó D. (kapusok), Arany, Bordás 1, Borgyos 1 (1), Bulath 7 (5), Despotovic 5, Grigel 3 (1), Kovács A. 4 (2), Punko 2 (2), Szabó P., Tóvizi 2, Vantara-Kelemen 3, Varsányi 2, Zamfirescu 2 (1). Edző: Köstner Vilmos.
Budaörs: Sipeki, Wéninger, Kastl (kapusok), Dávid-Azari 2 (2), Ertl 1, Gerháth, Hornyák Á. 2, Horváth L. 10 (4), Kaczur, Kiskartali, Mézes 1, Pálos-Bognár, Pásztor 1, Soós 2, Szabadfi, Zsigmond 3. Edző: Neukum Tamás.
Kiállítások: 4, ill. 18 perc.
Hétméteresek: 14/12, ill. 7/6.

MESTERMÉRLEG
Köstner Vilmos: Bár az eredmény nem ezt tükrözi, sokat kellett gondolkozni azon, hogy a Budaörs többféle védekezési stílusát miként törjük meg. A védekezésünkön mindenképp látszott a felkészültségünk, kivéve Horváth Laura kiváló szabaddobásait… A támadójátékunk szintén sok olyan elemet tükrözött, amit gyakoroltunk. Valamivel gyorsabban játszottunk, mint korábban, bár a folyamatosság olykor hiányzott.
Neukum Tamás: A korábbitól eltérő játékstílust szeretnénk megvalósítani, a mai mérkőzésben ez részben sikerült. Amikor az elején a 2-1-es vezetésünk után a Debrecen egy 5-0-ás periódussal átvette a vezetést, elvesztettük az önbizalmunkat és onnantól a hazaiak akarata érvényesült. Több olyan hibát vétettünk fejben, aminek kiállítás lett a vége.

Galéria

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.