Hirdetés

Recept: így készül a kocsonya

Boros Vali

2018.02.11. 13:04

Recept: így készül a kocsonya
Fotók: Boros Vali

Enni? Hát azt nagyon szeretünk. A sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt!

Hirdetés

Lassan, de biztosan már kifelé haladunk a télből, de egy kocsonya azért talán még belefér hamvazószerdáig...

Hozzávalók:

4 félbe vágott köröm
1 hátsó csülök kicsontozva
sertésbőr
vegeta
4 teáskanál só
2 fej közepes vöröshagyma
2 fej fokhagymát gerezdekre szedve és megpucolva
10-15 szem bors
3 kisebb sárgarépa
petrezselyem

Elkészítése

Ez az étel hatalmas kedvenc. Otthon, a szülői házban láttam, hogyan készült. Nálam nincs recept, csak étel leírás.  Ez is pont az, leírom én hogyan csinálom.

A húsokat, körmöket megtisztítom, megmosom és 10 literes fazékba rakom, felöntöm vízzel. (nem csapvízzel főzök, mert nagyon vízköves és klóros, minden főzéshez szénsavmentes ásványvizet használok) Felteszem főni, megvárom amíg felforr, és  leszedem a habját.

Aztán sózom. (Nekem Erdélyi adalékmentes só van csak a háztartásomban.) A sóval még mindig 2-3 percig nagy lángon főzöm. Erre azért van szükség, hogy a só kidobja még belőle azt, amit kell. Ismét lehabozom, leveszem a lángot alacsonyra, beleteszek 2 fej közepes vöröshagymát megpucolva, 2 fej fokhagymát gerezdekre szedve és megtisztítva, teatojásban 10-15 szemes borsot, vegetát, és 2 órát lassan főzöm. Ezután teszek bele 3 kisebb sárgarépát, egy petrezselymet. Összesen 8 órát főzöm a lehető legkisebb lángon, ekkor egy szűrőlapát segítségével kiszedem a húst.

A lét egy teaszűrőn keresztül a tányérokba merem. A kicsontozott húsokat a lébe rakom, aztán viszem a hidegre, hogy megdermedjen.

Jó étvágyat kíván: Boros Vali

húskocsonya

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

.