Enni? Hát azt nagyon szeretünk! A sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt!
A debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégium vendége volt György Dóra orosz-angol szakos hallgató nagymamája, Annuska néni volt, aki hasgatott tésztalevest (szpircsikat) készített, hozzá malacot sütött, hozzá pedig bodagot, ezúttal sütőporral készítve. A szpircsikat vagy pharrado hhumer átmenet a nokedli és a metélt között. Elkészítése némi kézügyességet igényel, hiszen a tésztát előbb rétegesre kell hajtogatni, majd puszta kézzel minél vékonyabb, egyenlő csíkokra szaggatni. Nem rohanó tempóhoz igazított étel, viszont az élmény kedvéért érdemes kipróbálni.
Hozzávalók a leveshez:
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál olaj
1 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
pirospaprika ízlés szerint
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg finomliszt
2 db tojás
só ízlés szerint
Hozzávalók a sült malachoz:
2 kg süldő malac (comb)
3 gerezd fokhagyma
1-2 fej vöröshagyma
2-3 szem krumpli
3,5 dl víz
3 evőkanál disznózsír
Hozzávalók a bodaghoz:
1 kg liszt
2 zacskó sütőpor
só, víz, bors
Szpircsikat: Az apróra vágott hagymát olajban megdinszteljük, majd pirospaprikával, apróra vágott zöldségekkel vízbe tesszük főni. A tésztához lisztet, sót, tojást vízzel félkeményre gyúrunk, 10 centi hosszú, 3 centi széles darabkákat gyúrunk belőle, 5-10 percig pihentetjük, majd kézzel minél vékonyabb darabokra szaggatjuk. Mikor megfőttek a zöldségek, a levesbe tesszük a tésztát is, majd további 5-10 percig főzzük, amíg megfelelő állagú lesz.
Sült malac: A darabokra vágott húst sóval, borssal fűszerezzük, megtűzdeljük fokhagymával, leöntjük olajjal, majd sütőzacskóba tesszük. Tegyünk mellé 1-2 egész fej hagymát és néhány szem krumplit is. Mikor a megfelelő állagúra puhult, kivesszük a zacskóból és tovább pirítjuk.
Bodag: Egy kiló liszthez két zacskó sütőport adunk, sóval és vízzel összedolgozzuk közepesen lágy tésztává. Ezt liszttel megszórt tepsibe tesszük, 3-4 ncentisre lapítjuk, majd addig sütjük, míg megemelkedik és megpirul.
A Wáli István Református Cigány Szakkollégiumban a Nemzeti Tehetség Program támogatásával a 2016/17-es tanévben októbertől májusig nyolc alkalommal jött a kollégium konyhájába egy-egy hallgató családja, hogy főzzön valami olyat, amit otthon is szívesen esznek.Elkelt a Víg-Kend Major.
A leállás a ki- és belépő irányú forgalmat egyaránt érinti.
Igazgatóhelyettesére emlékezik a fürdőváros.
Betört egy házba.
A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj jelöltjeire még március 20-ig lehet szavazni.
Ezen az oldalon sütiket használunk. A böngészéssel ezt elfogadod.
További Információkcivishir.hu - Minden jog fenntartva! (2023.03.28)