Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újabb milliárdos beruházás kezdődött Debrecenben

| 2023. 07. 24 | 15:43:00
Négy ütemben modernizálják a Debreceni Egyetem Műszaki Karának épületét.
Újabb milliárdos beruházás kezdődött Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megkezdődött a Debreceni Egyetem műszaki kara épületének felújítása és bővítése; a beruházás során a komplexum új épületszárnnyal bővül és csaknem 4500 négyzetméterrel nő a területe – közölte az intézmény sajtóközpontja július 24-én.

Az Ótemető utcai oktatási egység modernizálásának az a célja, hogy az egyetem legmagasabb szintű infrastrukturális hátteret biztosítson a műszaki mérnökképzés gyakorlati és elméleti oktatásának, igazodva Debrecen járműiparban betöltött meghatározó szerepéhez.

A közlemény szerint a DE műszaki karának modernizálását négy ütemben végzik: a közművek jelenleg folyó felmérése és áthelyezése után a fejlesztés első szakasza heteken belül megindul. Megépül a Virág utca felőli új oktatási épületszárny és új főbejárati blokkot alakítanak ki. Az épületrészben elsősorban oktatási egységek, laboratóriumok, hallgatói közösségi terek és irodák kapnak majd helyet. A gépészmérnöki és az építőmérnöki laborba tervezett galériák beépítése azonban már a következő tanév kezdetére elkészülnek. A beruházás második ütemében hídszerkezettel kötik össze a kar "u" alakú, hatszintes "A" épületét és a mechatronikai mérnöki tanszéknek helyet adó háromszintes létesítményét. Utóbbit teljes egészében felújítják, az emeletráépítésnek és a hozzáépítésnek köszönhetően jelentősen nő a területe is. A harmadik ütemben újul meg az "A" épület, a korszerűsítés befejező szakaszában pedig teljes körűen átalakítják az Ótemető utcai déli épületszárnyat.

Husi Gézát, a műszaki kar dékánját idézték, aki azt mondta, a bővítést a kar hallgatói létszámának jelentős növekedése is indokolta: az oktatási paletta 2006-ban indult bővítésekor az intézménynek még kétezer hallgatója volt, most több mint háromezer. A városba betelepülő autóipari és járműipari beszállító vállalatok igényeire alapozva, a megfelelő szakmai tudással és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező munkaerő biztosítására a műszaki kar képzési portfóliója ugyanis folyamatosan megújul – fűzte hozzá.

A dékán szerint vizsgálják a műszaki logisztika és az egészségügyi mérnök képzések elindításának lehetőségét.

A megkezdett nagyszabású korszerűsítés révén a hallgatók olyan új terekhez jutnak, amelyek lehetőséget biztosítanak önálló vagy csoportos projektek végzésére. Emellett több új, korszerű eszközt is beszereztek, amelyek jelentősen javítják majd az oktatás körülményeit, hatékonyságát, ez hosszú távon hozzájárulhat a beiskolázási számok további növeléséhez – ismertette a közlemény szerint Husi Géza. Megjegyezte, hogy a kar épületeinek korszerűsítése, átépítése és bővítése a tervek szerint négy év múlva fejeződik be; az építési munkákat úgy ütemezik, hogy azok a lehető legkisebb mértékben akadályozzák az oktatást.  

Kapcsolódó hírek
Mikulás a Kortaportán
Mikulás a Kortaportán
A debreceni tanyára érkezik a nagyszakállú.
Hit, zene, öröm: világhírű gospelkórus lépett színpadra Debrecenben
Hit, zene, öröm: világhírű gospelkórus lépett színpadra Debrecenben
A Virginia State Gospel Chorale elkápráztatta a közönséget.
Ronda pulcsiban jótékonykodtak a debreceni futók
Ronda pulcsiban jótékonykodtak a debreceni futók
Rászoruló családok kapják az adományokat.
Alig van változás az új vasúti menetrendben
Alig van változás az új vasúti menetrendben
2024. december 14-ig marad érvényben, de év közben többször lesz módosítás.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés