Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Új légijáratokkal húz hasznot Debrecen a konkurencia gyengélkedéséből?

| 2018. 03. 26 | 20:10:00
A Wizz Air és a Ryanair kivonulásából a cívisváros ziccerbe kerül. Változás a müncheni járatok számában!
Új légijáratokkal húz hasznot Debrecen a konkurencia gyengélkedéséből?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen polgármestere ismételt kérdésünkre sem árult el részleteket, de azt biztos, hogy rövid időn belül új járatfejlesztési eredményekkel lép a nyilvánosság elé a városvezetés. Ez utóbbiról Papp László (Fidesz–KDNP) a napokban beszélt egy turisztikai sajtótájékoztatón, ahol két határon túli légikikötő is szóba került. A cívisváros számára „ziccer” lehet, fogalmazott a politikus, hogy a Wizz Air Kassát, a Ryanair Nagyváradot hagyja ott, ezt a helyzetet pedig – fűzte tovább Papp László – „Debrecen be fogja rúgni”. 

– A repülőtér közép- és hosszútávú fejlesztése mindenképpen igényel új desztinációkat, vagyis úti célokat. A nyári menetrenddel a jelenlegi járatkihasználtság növekedni fog, a Lufthansa március végétől a heti háromról ötre emeli a müncheni járatszámot – közölte. 

Van-e olyan desztináció, amelyiket elhozhatja Debrecen Kassáról vagy Nagyváradról, kérdezte tőle a Cívishír, mire leszögezte: „a folyamat nem úgy néz ki, hogy csipegetünk a Wizz Air és a Ryanair kivonulása után”. – Saját elképzelésünk van a jövőről nagyon komoly járatfejlesztési törekvésekkel, amelyeket rövid időn belül szeretnénk a nyilvánosság tudtára adni. Nagy lehetőség előtt állunk arra vonatkozóan, hogy Debrecen a régió fő repülőtere legyen. Az eddig tárgyalásaink azt mutatják, hogy erre minden esély megvan. Elsősorban új desztinációkra gondolok, de a régiós igényeket is figyelembe kell vennünk – mondta, hangsúlyozva: a repülőtér tavalyi 318 ezres utasforgalmát 2021-re szeretnék megduplázni. (Ugyan ő januárban a 2020-as évek közepére egymilliós utasszámot vetített előre egy Kósa Lajos miniszterrel tartott sajtótájékoztatón.)

Bajban van Várad

A KözlekedésVilág nevű internetes lapnak a Ryanair kelet-európai értékesítési igazgatója, Denis Barabas megerősítette a nagyváradi „pályaelhagyást”, ami az összes külföldi járatot (Milánó, Barcelona, München, Düsszeldorf, London) érinti. A bejelentés váratlanul érte a váradi reptér és az azt fenntartó megyei tanács vezetőségét is, miután modern terminál építésébe kezdtek, illetve nemrég köszöntötték ünnepélyesen a légitársaság százezredik váradi utasát. A Ryanair kivonulására egyelőre nincs hivatalos magyarázat, a találgatások – írja a KözlekedésVilág – a Brexitet sejtik a döntés mögött. Az EU-kiválással ugyanis az ír légitársaság költségei jelentősen megnövekednek az uniós repülőtereken. A Nagyváradi Nemzetközi Repülőtéren tavaly 162 ezer utas fordult meg, ami közel négyszeres növekedés a 2016-os 41 ezer főhöz képest.

A kassai légikötő utasforgalma 2017-ben közelítette a fél milliót. A Wizz Air a bázistevékenység május közepével történő megszüntetését az „optimalizálással” indokolta. A magyar nyelvű szlovákia lap, a Körkép cikke szerint a Wizz Air a kassai járatok iránti alacsony érdeklődéssel magyarázta a döntést. A Körkép azt írja, a Wizz Air csupán a Kassáról a londoni Lutonba repülő járatát hagyja meg, ami májustól naponta fog közlekedni. A légitársaság jelenleg a délnyugat-angliai Bristolba, az ország szívében található Doncasterbe, valamint a törökországi Isztambulba közlekedtet további járatokat.

A kassai leépítés feltehetően erős összefüggésben van azzal, hogy a magyarországi bejegyzésű diszkont légitársaság januárjában bejelentette: júniusban a bécsi nemzetközi repülőtéren új bázist nyitnak 13 járat üzemeltetésével. A kelet-szlovákiai városban az Austrian Airlines, a Czech Airlines, a Turkish Airlines és a LOT Airlines is jelen van.

Ratalics László

Kapcsolódó hírek
A debreceni vonalat is érinti a MÁV új menetrendje
A debreceni vonalat is érinti a MÁV új menetrendje
December 10-én lép életbe a változás.
Indulnak a debreceni fényvillamosok!
Indulnak a debreceni fényvillamosok!
Egészen vízkeresztig lehet bennünk gyönyörködni, és rajtuk utazni.
Fahatású burkolatok adta lehetőségek
Fahatású burkolatok adta lehetőségek
Fahatású lapokat szinte bármilyen lappal lehet kombinálni, attól függően, hogy milyen hatást szeretnénk elérni.
Most már tényleg itt a Tisza vize Debrecenben!
Most már tényleg itt a Tisza vize Debrecenben!
Elkészült a Civaqua projektje.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés