Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több pénz jut idén kultúrára Debrecenben

| 2022. 02. 18 | 17:02:00
Közel egymilliárd forinttal nő a kulturális intézmények támogatása.
Több pénz jut idén kultúrára Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni kulturális intézmények és nonprofit szervezetek költségvetésének 2022-es alakulásáról tartottak sajtótájékoztatót a Csokonai Fórumban február 18-án. Az eseményen Puskás István, Debrecen alpolgármestere elmondta, a kultúra területén a város belső életét és láthatóságát célzó szisztematikus építkezést végeznek. – A tavalyi év a rendszer átgondolásáról és egy rendszerszintű átalakításról szólt – magyarázta. Mint fogalmazott,

a cél a profittisztítás volt, az volt az alapelv, hogy kompetenciaalapon szervezzék át a kulturális intézmények hálózatát.

Puskás István kiemelte, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. esett át egy erős portfólió átszervezésen éppen a profittisztítás miatt. – A Főnix dedikált feladata a városi nagy rendezvények szervezése, az olyan kulturális projektek vitele, amely a város láthatóságát hivatottak növelni – mondta. Az alpolgármester megosztotta azt is, hogy a Csokonai Fórum megnyitása májusban várható.

A sajtótájékoztatón kiderült, a Bartók Kórusversenyt a pandémia miatt idén sem rendezik meg. Puskás István azonban bejelentette, új fesztivált indítanak majd november 21-25., az I. Kocsis Zoltán-emlékfesztivált. Emellett úgy tervezik, hogy nyáron megrendezik az I. Kodály Zoltán tehetségkutató-versenyt is, de Zsidó Kulturális Fesztivált, valamint Szakrális Művészeti Fesztivált is tartanak majd idén.

A számok tükrében

Az alpolgármester a költségvetéssel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy komoly financiális megerősítése történt a kulturális intézményeknek. Idén a DEMKI Nonprofit Kft. jelentős finanszírozási támogatást kap, mivel bővül az a portfólió, amelyet kezelnie kell. Amíg tavaly 228,1 millió forintból gazdálkodtak, addig 2022-ben ez a szám már 415,1 millióra növekedett. A Főnix 2021-ben 542,8 millióval, idén már 815,5 millió forinttal számolhat, de Modem is jelentős költségvetésből, majdnem a tavalyi év duplájából gazdálkodhat. Ezeken kívül a Csokonai Színház, valamint a Vojtina Bábszínház is megnövelt támogatást kap ebben az évben.

Puskás István elmondta, összesen egymilliárd forintos növekmény számolható össze a kulturális intézmények támogatásában. Hangsúlyozta, a kulturális szervezetek támogatása is jelentős összeggel bővül idén, több mint 25,6 millió forinttal. 

Kapcsolódó hírek
Gurulósáv a debreceni Szent Annán – mi változott?
Gurulósáv a debreceni Szent Annán – mi változott?
Ne álljanak meg a sáv elején, hiszen akkor az egész újítás haszontalan!
Pazar látványt nyújt a Debreceni Egyetem főépülete
Pazar látványt nyújt a Debreceni Egyetem főépülete
Díszkivilágítást kaptak a park fái is.
Háromszázmilliós cigarettafogás egy debreceni garázsban
Háromszázmilliós cigarettafogás egy debreceni garázsban
Éppen pakolták, amikor lecsaptak rájuk.
A remény lángja is fellobbant Debrecenben
A remény lángja is fellobbant Debrecenben
Meggyújtották a második gyertyát a város adventi koszorúján.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés