Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szijjártó Péter: tízmilliárd euró a semmiért

| 2022. 11. 25 | 21:32:00
A politikus Debrecenben beszélt arról, hogy ők nem a keleti erők bábjai.
Szijjártó Péter: tízmilliárd euró a semmiért
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Magyarországnak tízmilliárd euróval kell többet fizetnie 2022-ben az energiaimportjáért a múlt évi 7 milliárd euróhoz képest, vagyis ennyibe kerül, hogy lényegében ugyanott legyünk, ahol tavaly voltunk – jelentette ki Szijjártó Péter egy november 25-i előadásán. A külgazdasági és külügyi miniszter a Fidesz debreceni szavazói, a párt helyi képviselői előtt ennek kapcsán sérelmezte, hogy az Európai Unió az orosz gáznak a kontinensről való kizárásán dolgozik, ám ezzel felhajtja annak árát. Beszéde során többször elismételte, hogy az EU-s szankciók (amelyeket Magyarország is megszavazott) jobban sújtják az uniós tagállamokat, mint az agresszor Oroszországot. Hangoztatta: az összes szankció ilyen hatással bír.

A szankciók hatástalanságának a bizonyítéka – érvelt – , hogy a kezdeményezők már tagadják, miszerint a tilalmaktól a háborút gyors befejezését remélték. 

– Ha ideológiai, politikai gusztus szerinti közelítés helyett a dolgok fizikai valóságát nézzük, akkor egyértelmű, hogy a szankciók nekünk többet ártanak, mint Oroszországnak. Az EU mégis ideológiai síkon viszonyul az energiakérdéshez, miközben orosz földgáz nélkül mi nem tudjuk ellátni a magyar lakosságot, ipart, szolgáltatásokat. Nem akarjuk, hogy a magyarok ennél is többet fizessenek az energiáért, miközben semmi közük a háborúhoz. Sajnáljuk az ukránokat, segítünk nekik, ha tudunk, de attól ott nem lesz jobb, hogy itt rosszabb – fogalmazott a tárcavezető (a földgáz orosz importját nem tiltja EU-s szankció, hiszen Magyarország, Szlovákia és Ausztria annyira kitett, hogy Brüsszelben nem is számolnak egy ilyen döntés egységes tagállami támogatásával). 

Szijjártó Péter az ötvenhatos „magyar történelmi leckét” is felmondta a hallgatóság számára: – Megtapasztaltuk, hogy milyen az, amikor keletről lerohannak, nyugatról cserbenhagynak. Megtanultuk a leckét, azaz soha nem leszünk érdekeltek abban, hogy konfliktus legyen kelet és a nyugat között. Azon ugyanis Közép-Európa veszít, akármi is legyen a konfliktus tárgya. Ezért érvelünk a tárgyalásos megoldás mellett, és nem azért, mert a keleti erők bábjai, kémjei lennénk. Nem akarunk rajta veszíteni azon, amiért nem vagyunk felelősek – fejezte ki. 

A körülbelül félórás aktuálpolitikai fejtágító után egy-két kérdésre is válaszolt. A rendkívül széles kommunikációs stábbal dolgozó

S bár a legfideszesebb szavazók szemét is kiüti, mennyire fontos számára a jelenlét, a „hogy bírja ezt a tempót” kérdésére szemrebbenés nélkül mondja: mindenki más ugyanennyit dolgozik a maga területén, csak hát igazságtalan az élet, amiért ők nincsenek a kirakatban…

– Egy ezeréves államot képviselni a világban olyan felemelő, hogy a kimerültség, a fáradtság szavak nem lehetnek a szótárban, az nem volna méltó. A stabil otthon lehetővé teszi, hogy csak a munkára koncentrálhassak, továbbá van egy főnököm, aki még többet megy. Égő lenne, ha a közelébe sem érnék a munkában – fogalmazott.

Pár mondat erejéig a politikus az áprilisi parlamenti választásokra is kitért, mondván, ő maga nagyon izgult, billegőnek (háború, ellenzéki összefogás, áremelkedések stb.) érzékelte a helyzetet. Ugyanakkor a győzelmet rendkívül felértékelte számára az, hogy a Fidesz-KDNP 2010 óta kormányozott, ekként a „választók kívülről-belülről ismerték őket, tudták, hogy mire számítsanak tőlük”, vagyis az emberek „nem zsákbamacskát vettek”.

RaL

Kapcsolódó hírek
Pazar látványt nyújt a Debreceni Egyetem főépülete
Pazar látványt nyújt a Debreceni Egyetem főépülete
Díszkivilágítást kaptak a park fái is.
Háromszázmilliós cigarettafogás egy debreceni garázsban
Háromszázmilliós cigarettafogás egy debreceni garázsban
Éppen pakolták, amikor lecsaptak rájuk.
Buszvezetők sztrájkja: ki így, ki úgy értékeli az első napot
Buszvezetők sztrájkja: ki így, ki úgy értékeli az első napot
Erőteljesebb folytatást ígér a szakszervezet.
A remény lángja is fellobbant Debrecenben
A remény lángja is fellobbant Debrecenben
Meggyújtották a második gyertyát a város adventi koszorúján.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés