Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mire figyelj oda, ha külföldi utakat vállalsz sofőrként?

| 2023. 06. 19 | 14:26:00
XXX
Mire figyelj oda, ha külföldi utakat vállalsz sofőrként?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sofőrnek lenni még akkor is elég nagy kihívást jelent, ha csupán belföldi munkákat vállalsz. Természetesen könnyebb, mint a külföldi munka, hiszen az anyanyelvedet kell használni, a magyar közutakon kell járni-kelni, az itthoni szabályok vannak érvényben, legyen szó akár az ország legkeletibb, akár a legnyugatibb szegletéről. Persze még így sem izgalommentes a legunalmasabb munkanap sem, hiszen az új környezet mindenkitől nagyobb odafigyelést igényel.

Igen ám, csakhogy rengeteg sofőr külföldi viszonylatban szeretne dolgozni, ami további akadályokat gördít a munkavállalók elé. Persze nem mondjuk azt, hogy nem lehet ezeket megugrani, de érdemes jó előre felkészülni!

Fontosak az előkészületek!

Amikor a Sofőr állás sofőröknek szóló álláshirdetéseit bogarászod, akkor látod, hogy vállalhatsz belföldi és külföldi utakat egyaránt. Ahogy említettük, mindkettő jócskán tartogat nehézséget, azonban az idegen országokban való vezetés jelenti csak az igazi kihívást.

Érdemes jó előre felkészülni! Többek között tanulmányozhatod, milyen időjárási viszonyok várnak rád, milyen felszereltséggel várnak a pihenők, felírhatsz magadnak pár hasznos kifejezést, felírhatod az ott érvényben lévő segélyhívó számokat. 

Egy sofőr amúgy is minden eshetőségre készül, egy külföldi úton vezető sofőrre pedig mindez hatványozottan kell, hogy igaz legyen!

Ismerd meg a szabályokat!

A teljesség igénye nélkül összeszedtünk számodra pár érdekességet, amiért vezetési büntetőpontok járhatnak!

Ha Németországban szeged meg a szabályokat, a büntetőpontok egyenesen a vezetői engedélyedbe kerülnek, és a szabálysértés súlyossága határozza majd meg, hány pontot is kapsz. Ha bizonyos időintervallumon belül túl sok pontot gyűjtesz, akár a jogosítványodat is bevonhatják. Hivatalos úton ki lehet kérni, hogy hány pontot is tartanak nyilván, időnként érdemes is megtenni, hiszen az évek során a pontok elévülnek, azaz törlésre kerülnek.

Fontos megjegyezni, hogy mindenképpen légy tisztában a sebességhatárokkal, illetve hasznos tudni, hogy a hivatásos sofőrök, szemben a magánemberekkel, ugyanúgy a zéró tolerancia hatálya alá esnek, ami az alkoholfogyasztást illeti.

Ausztriában ugyanakkor más rendszer érvényesül: ott 3 dobásod van! Először csak nyilvántartásba veszik a kisebb mértékű szabálysértést, majd intézkedéseket foganatosítanak, végül akár be is vonhatják a jogosítványodat 3 hónapra. Itt is zéró tolerancia van az alkoholfogyasztást illetően, így semmiképp se próbálkozz még egy sörrel sem!

Az, hogy nem ismered a szabályt, nem mentesít a betartása alól!

Nyilván voltak, vannak és lesznek is olyanok, akik tudatosan dugják a fejüket a homokba, és arra számítanak, hogy majd külföldön a rendőr megszánja őket. Ám erre apellálni igencsak balgaság, hiszen a közlekedési szabályok ismerete vagy épp az ismeretének a hiánya nem csupán azt jelenti, hogy pénzbüntetést kockáztatsz, hanem azt is, hogy saját, valamint mások életét is kockára teszed.

Kapcsolódó hírek
Oldalszalonna helyett örömóda: gyere, Tócó, gyere!
Oldalszalonna helyett örömóda: gyere, Tócó, gyere!
Csőben a Civaqua második golyója. Debrecen polgármestere szerint nem kérdés a zöld átállás.
Aláír a főispán, mehet a fizetés Balmazújvárosra
Aláír a főispán, mehet a fizetés Balmazújvárosra
Rácz Róbert december 5-e előtt szeretné elfogadni a két dokumentumot.
Fahatású burkolatok adta lehetőségek
Fahatású burkolatok adta lehetőségek
Fahatású lapokat szinte bármilyen lappal lehet kombinálni, attól függően, hogy milyen hatást szeretnénk elérni.
Debrecenben 53 bérlakásra lehet pályázni
Debrecenben 53 bérlakásra lehet pályázni
A háromszobástól a kis lakásokig.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés