Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mézválság: az ukrán háború az ok a méhészek szerint

| 2022. 12. 21 | 13:00:00
A nyugat-európai kereskedőknek ismét fel kell fedezniük a magyar akácmézet – hangzott el Balmazújvárosban.
Mézválság: az ukrán háború az ok a méhészek szerint
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mi más, mint a méz rendkívül alacsony ára, és ennek okának kiderítése volt a legnagyobb érdeklődést kiváltó témája a Balmazújvároson a napokban megtartott XVI. Hajdúsági Méhész Szakmai Fórumnak.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, akácméz termésben hiába volt minőségében és mennyiségében rendkívül jó éve a magyar méhészeknek, az egy évvel ezelőtti 2 ezer 300 forintos kilogrammonkéntihez képest most a nyomott árnak számító 1800 forintért sem kell a méz a piacon. Bár a vegyes mézből gyenge közepes vagy gyenge termés volt, annak az ára – 1100 forint kilója – is rendesen alatta van a múlt évinek. Portálunknak az árcsökkenés vélt okáról korábban nyilatkozó Király László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Hajdú-Bihar megyei szervezetének elnöke akkor elmondta: akácmézet nem akarnak tartalékolni a főleg német, olasz és francia feldolgozók, ezért csak kis mennyiséget vásárolnak.

A vegyes méz iránti érdeklődés visszaesésének okát azonban még csak nem is sejtették.

[Beillesztett cikk: A kilátástalanság szintjére zuhant a méhészek helyzete]

A balmazújvárosi rendezvényen az ország távolabbi pontjáról is érkeztek méhészek, köztük volt Rusvai Miklós virológus, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökhelyettese is. Az aktuális szakmai kérdések mellett a méz árának mélyrepülése volt a téma. Erről Király Lászlót kérdeztük az esemény után. – Annak, hogy a vegyes virágméz még rendkívül nyomott áron sem kell a piacon, nagy részben az ukrán háború az oka. Ukrajna és az Európai Unió között ugyanis eltörölték a vámot, így az észak-keleti szomszédaink a közösség területére szabadon hozhatják be a vegyes méznek számító napraforgómézet. Mivel a háború miatt a termelők pénzszűkében vannak, ezért kilónként ezer forint alatti áron is eladják a vegyes virágmézet, csakhogy pénzhez jussanak. Ezzel gyakorlatilag kiszorítják a piacról a többi mézet, így a magyart is. Ezért alakult ki a nyomott ár – fogalmazott a szakember, akitől az akácméz iránti drasztikus keresletcsökkenés okára is rákérdeztünk. – Hogy miért alacsony az akácméz ára, azt nem sikerült kideríteni a tanácskozáson. Úgy gondoljuk, hogy az elmúlt évek magyarországi gyenge méztermésének okán nem tudták kielégíteni a piaci igényeket, ezért más beszerzési forrásokat kerestek, és azt meg is találták. Tehát mintegy elfelejtették a magyar piacot, sajnos ilyen a kereskedés. Idő kell, hogy újra felfedezzék a mi akácmézünket.

FR

Kapcsolódó hírek
Kigyulladt egy kazánház Ebesen
Kigyulladt egy kazánház Ebesen
A Tóth Árpád utcában csaptak fel a lángok.
Lakásvásárlás: 70 százalék készpénzzel fizet
Lakásvásárlás: 70 százalék készpénzzel fizet
A 40-49 év közötti korosztály átlag 45,2 millió forintot költött új ingatlanra.
Ekkortól pályázhatnak a vállalkozások elektromos autóra
Ekkortól pályázhatnak a vállalkozások elektromos autóra
Személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz vásárlását támogatják.
Átadták az új vásárcsarnokot Berettyóújfaluban
Átadták az új vásárcsarnokot Berettyóújfaluban
Csaknem 700 négyzetméteren kínálhatják portékáikat az árusok.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés