Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már épül tovább az autópálya Debrecen határában

| 2016. 07. 06 | 14:24:00
A debreceni repülőtérnek is lesz összeköttetése a sztrádával. Megkezdik az M4-es előkészítését is.
Már épül tovább az autópálya Debrecen határában
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megkezdődött Debrecen határában az M35-ös autópálya Berettyóújfaluig tartó szakaszának építése, a beruházás alapkövét július 6-án, szerdán délelőtt helyezték el a munkák kezdetének helyszínén.

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az ünnepélyes alapkőletételkor elmondta: a beruházás 69 milliárd forintba kerül, és 2018 végére készül el. 

Az új pályaszakasz megépítésével autópálya-összeköttetést kap a debreceni repülőtér is - jelezte az államtitkár.

Nagyváradtól Krakkóig gurulhatunk az autópályán

Tasó László beszélt arról is, hogy ősszel megkezdődik az M4-es út Berettyóújfalu és az országhatár közötti szakaszának előkészítése, az új pálya 2018 végére, de legkésőbb 2019 közepére elkészül. Az államtitkár utalt az M30-as autópálya Miskolc-Tornyosnémeti-országhatár közötti szakaszának építési munkálataira, amelyeknek elkészültével az M4-M35-M3-M30 autópályák biztosítanak majd közvetlen összeköttetést Nagyvárad és Krakkó között. Tasó László hozzátette: a jelenlegi európai uniós ciklus végéig csaknem 600 kilométer gyorsforgalmi út épül meg, ezzel 2000 kilométer fölé emelkedik Magyarországon a gyorsforgalmi utak hosszúsága. A beruházásokra több mint 1200 milliárd forint uniós és hazai forrást biztosítanak - fűzte hozzá.

Évtizedes álom valósul meg

Vitányi István (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő szerint a bihari térség évtizedes álma válik valóra azzal, hogy eléri az autópálya Berettyóújfalut. A képviselő reményét fejezte ki, hogy a megközelíthetőség javulása a befektetők számára is vonzóvá teszi a régiót.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere azt emelte ki, hogy az új autópálya-szakasz a debreceni repülőtér mellett közvetlen összeköttetést biztosít majd a most épülő déli ipari parkba költöző vállalkozásoknak.

A 47-es főutat is összekötik a sztrádával

Nagy Róbert, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgatója hozzáfűzte: „Az M35 újabb két ütemének megépítésével a biztonságos és gyorsabb haladás mellett, a 47-es főút mellett lévő települések - Debrecen, Mikepércs, Sáránd, Derecske, Tépe és Berettyóújfalu - jelentősen tehermentesülnek az átmenő forgalom alól. A 47. sz. főút kiváltásával az autópályán haladva Berettyóújfaluig a menetidő várhatóan 20 perccel csökken.”

A kivitelezők 

Az M35 autópálya Debrecen és Berettyóújfalu közötti szakaszának kivitelezése két ütemben valósul meg.

Az első a 4. sz. főút és a 481. sz. főút között, 5,4 kilométeren, 2x2 forgalmi sávval, leállósávval, középső elválasztó sávval épül meg. A szakaszon két különszintű közúti csomópont lesz a 4. sz. főút, valamint a 481. sz. főút keresztezésénél.

A kivitelezést a Colas Hungária-Colas Út Konzorcium végzi, nettó 17,2 milliárd forint értékben. A beruházás keretében 5,5 km hosszan, új nyomvonalon megépül a 481. sz. főút, ami a 47. sz. főúttal köti össze az M35 autópályát. A Debreceni Repülőtér számára is magas színvonalú közúti kapcsolatot biztosító szakasz kivitelezését az STR Építő Kft. végzi, 4,9 milliárd forintért. Az első ütem legkorábban 2017 végén nyílhat meg a közlekedők előtt.

A beruházás második ütemében az M35 autópálya 481. sz. főút – Berettyóújfalu közötti része készül el 18,7 kilométeren. A fejlesztés keretében egy különszintű csomópontot épül az M35 autópálya és a Hajdúszovát-Derecske összekötő keresztezésében. Mikepércsnél egyszerű, Derecskénél komplex pihenőhelyet alakítanak ki. A projekt részeként megépül az M4 autópálya egy rövid, 1,5 kilométeres szakasza is.

A kivitelezést a HÓDÚT Kft. és Duna Aszfalt Kft. közösen végzi 46,9 milliárd forintért. Az M35 II. ütemének átadása 2018 végén várható.

Kapcsolódó hírek
A debreceni vonalat is érinti a MÁV új menetrendje
A debreceni vonalat is érinti a MÁV új menetrendje
December 10-től lép életbe a változás.
Indulnak a debreceni fényvillamosok!
Indulnak a debreceni fényvillamosok!
Egészen vízkeresztig lehet bennünk gyönyörködni, és rajtuk utazni.
Fahatású burkolatok adta lehetőségek
Fahatású burkolatok adta lehetőségek
Fahatású lapokat szinte bármilyen lappal lehet kombinálni, attól függően, hogy milyen hatást szeretnénk elérni.
Most már tényleg itt a Tisza vize Debrecenben!
Most már tényleg itt a Tisza vize Debrecenben!
Elkészült a Civaqua projektje.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés