Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kiderült, ki lehet a Csokonai Színház új igazgatója

| 2023. 03. 17 | 17:08:00
A debreceni közgyűlés hamarosan szavaz az ügyben.
Kiderült, ki lehet a Csokonai Színház új igazgatója
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az önkormányzat pályázatot írt ki a Csokonai Színház igazgatói munkakörének betöltésére, ugyanis a jelenlegi vezető, Gemza Péter munkaviszonya június 30-án megszűnik, és tevékenységét nem kívánta folytatni. Az igazgatói posztra hárman pályáztak: Rácz István Károly operaénekes, Dr. Mátyássy Szabolcs Zoltán zeneszerző, színész és Végh Veronika Páholy Lakásszínház és az Odeon Színház igazgatója, a ZeneTheatrum Musical Színház és SzíniTanoda alapítója és igazgatója.

A pályázókat egy szakmai bizottság hallgatta meg, és 9 igen, 0 nem szavazattal, tartózkodás nélkül egyhangúlag támogatták Dr. Mátyássy Szabolcs Zoltán pályázatát.

– Dr. Mátyássy Szabolcs Zoltán pályázata tartalmilag és formailag megfelel a pályázati kiírásnak, az abban előírt dokumentumokat csatolta. Rendelkezik a jogszabályban előírt végzettséggel és szakképzettséggel, szakmai gyakorlattal. Népszínházi struktúrán alapuló, háromtagozatú színházban gondolkodik, a prózai tagozat mellett egy újradefiniált operatagozat és önálló tánctagozat megteremtésében és alapításában. Egy rendezőt kért fel művészeti vezetőnek, aki tapasztalt és a színházról vallott gondolatai, elképzelései megegyeznek a pályázóéval. A helyi előadó-művészeti szervezetekkel együttműködve tervezi igazgatói ciklusát megvalósítani. Részleteiben is kidolgozott művészi koncepciója van, a Színház jövőképet egyértelműen felvázolja, a két színházépület funkcióiról határozott elképzelései vannak. Új marketingeszközökkel kívánja fejleszteni a kommunikációt és a marketinget, egyértelmű és kiemelt feladatként fogalmazza meg hogy, nemcsak helyi, hanem országos szinten szeretné pozícionálni a Csokonai Színházat. Nemzetközi kapcsolatai széleskörűek, nemzetközi fesztiválokban és idegen nyelvű feliratozással tervez, emellett a mecenatúra erősítése is a céljai között szerepel. Elképzelései és tervei Debrecen városának kulturális stratégiájához kapcsolódnak, pályázata részleteiben teljes körűen kidolgozott – áll a szakmai véleményben.

Dr. Mátyássy Szabolcs Zoltán 2014-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Alkalmazott zeneszerzés (BA), majd 2016-ban Zeneszerző (MA) diplomát, 2021-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen DLA fokozatot és ugyanebben az évben művészeti igazgatás és művészetmenedzsment szakképzettséget szerzett. Államilag elismert angol középfokú, komplex nyelvvizsgával rendelkezik. A Szegedi Nemzeti Színházban 1997-től 2003-ig, majd 2006-tól 2007-ig a prózai tagozat színművészeként a társulat tagja volt. A Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusa, 2012 óta oktatói tevékenységet folytat. A Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének a tagja, a Sztalker Csoport és a Studio5 alapító tagja. 

Kapcsolódó hírek
Ronda pulcsiban jótékonykodtak a debreceni futók
Ronda pulcsiban jótékonykodtak a debreceni futók
Rászoruló családok kapják az adományokat.
Alig van változás az új vasúti menetrendben
Alig van változás az új vasúti menetrendben
2024. december 14-ig marad érvényben, de év közben többször lesz módosítás.
Független lesz a debreceni figyelőrendszer, de nem ingyen
Független lesz a debreceni figyelőrendszer, de nem ingyen
Az akkumulátoripar körüli hitvita lecsillapodásában bíznak, remélve, hogy a nyíltan hozzáférhető adatok nyugtatóan hatnak majd a kedélyekre.
Újabb debreceni klinikán tilos a látogatás
Újabb debreceni klinikán tilos a látogatás
A szigorítás visszavonásig érvényes.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés