Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kenuba szállhatunk a Hortobágy folyón!

| 2023. 04. 22 | 14:56:00
Jól működik az összefogás – egyre több a látogató a pusztában.
Kenuba szállhatunk a Hortobágy folyón!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hivatalosan ismét hajózható, pontosabban kenuzható, kenuval járható a Hortobágy folyó és a Nyugati-főcsatorna néhány szakasza. Az új turisztikai program lehetőségével egy más nézőpontból, a vízről is megismerhetők a puszta értékei, megszemlélhető a Hortobágy szépsége. És természetesen még több látogatót vonzhat Magyarország emblematikus tájegysége. Mindez a hortobágyi Terepszemle Stúdió civil szervezet sikeres pályázatának köszönhetően valósult meg. A folyó vízitúrázók előtti ünnepélyes megnyitása a Föld napján, április 22-én délelőtt ünnepélyes külsőségek mellett történt. Veres Hajnalka, az egyesület elnöke köszöntőjében elmondta azt is, hogy a kenuzással belekóstolhatunk a vízitúrázásba, megismerhetjük a folyó élővilágát.

– Újra szintet léptünk – jelentette ki avatóbeszédében Bodó Sándor országgyűlési képviselő, aki emlékeztette a jelenlévőket, hogy az Alföld lecsapolása előtti időkben természetes volt a vidék vízi járművekkel való járása. Majd azzal folytatta, hogy a Hortobágy az utóbbi időszakban nagyon sok értékkel gazdagodott. Mi több, ez folytatódik is, ami őszre minőségi változást jelent majd.

– Külön öröm számomra, hogy olyan békességet tapasztalok most Hortobágyon, amire az elmúlt tizenéves emlékeimben nem nagyon volt példa. A nemzeti park, a génmegőrző, az önkormányzat, a vállalkozások, a helyi civilek együtt tudnak működni olyan ügyekben, ami előre viszi puszta ismertségét, megismertetését, turisztikáját.

Most az építkezés, a fellendülés időszak van, és ennek lesz egy kuriózuma a kenuzási lehetőség. Kívánom, tartsák fenn ezt a lelkesedést, mert a puszta még számtalan lehetőséget kínál. Ha ez így folytatódik, Hortobágy jövője garantált – zárta beszédét a politikus.

Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója is az összefogásnak tulajdonította a tájegységben napjainkban végbemenő fejlesztéseket. Előtte azonban arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban örvendetesen emelkedett a látogatók száma a pusztában. Amíg 2014-ben nem volt 5 ezer vendége a hortobágyi lovasnapoknak, addig a legutóbbin már 20 ezer fölött volt az oda kilátogatók száma. Régen jó volt, ha 1500 ember volt Hortobágy többi rendezvényén, ma viszont már tízezren vannak. Ez egyben mutat a minőség felé is, hiszen az idelátogatók közül mind többen ismerik névről a pásztorokat, gulyajárások irányát, részt vesznek a gyűrűzőtábor munkájában, és tudják, nem csak ezért érdemes megőrizni a vizet a pusztában, hogy a marhák igyanak, hanem a fészkelő madarak miatt is. Ha nem itt nevelkednek fel a fiókák, ők már nem ide jönnek vissza költeni. Széles ismeretet kapnak a pusztából, mind többen öltözékükkel is kifejezik idetartozásukat, magyarságukat. – Ez azonban nem egyetlen szolgáltatónak köszönhető! – jelentette ki Medgyesi Gergely Árpád – Sokan dolgoznak azon, hogy Hortobágy turizmusa jól működjön. A Hortobágy turizmusáért dolgozók képesek összefogni, és ilyen nagyon kevés van az országban. Segítik egymást, folyamatosak a konzultációk. Az emberek pedig szeretnek idejárni. Mai nap szép példája ennek. Újabb pontokra juthatnak el, a meglévő programokat más szemszögből tudják megnézni. Hiszem, hogy az ilyen jellegű „beavatkozások” még több vendéget tudnak hozni.

Jakab Ádám, Hortobágy polgármestere az idén 190 éves Kilenclyukú-híd embereket, korosztályokat, érdeklődési köröket összekötő szimbolikával kezdte beszédét. Szólt arról is, hogy kitisztították a folyó partját az emblematikus kőhíd és a gyaloghíd között, ezzel igényes indulási helyszínt biztosítva a kenutúráknak. Majd kijelentette: 2023 a fejlesztések éve Hortobágyon. Ezen belül elkészül a Körszín, újjáépítik a pásztormúzeumot, a Hortobágyi nemzeti Park látogatóközpontját, felújítják a vízi színpadot. Minden készen áll arra, hogy igényes kikapcsolódásban részesüljenek a Hortobágyra látogatók.

– CH –

Kapcsolódó hírek
Kiosztott két nyaklevest egy debreceni öreg a játszótéren
Kiosztott két nyaklevest egy debreceni öreg a játszótéren
Védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértéssel vádolják.
Etiópokat hozott a kamionban
Etiópokat hozott a kamionban
Okmányok nélkül érkeztek.
A debreceni vonalat is érinti a MÁV új menetrendje
A debreceni vonalat is érinti a MÁV új menetrendje
December 10-én lép életbe a változás.
Saját munkahelyükről loptak sertéseket
Saját munkahelyükről loptak sertéseket
A Tiszacsegéhez közeli telepen történt ügyet lezárta a rendőrség.
Lezárt ügy: felelnie kell a román embercsempésznek
Lezárt ügy: felelnie kell a román embercsempésznek
A 42-es főúton 16 bangladesit szállított egy teherautóban.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés