Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Idegenforgalmi szempontból kissé leírták Debrecent

| 2012. 09. 17 | 11:15:31
A cívisváros a 18. helyen végzett. Valamit gyorsan ki kellene találni!
Idegenforgalmi szempontból kissé leírták Debrecent
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Statisztika készült a 2012-ben június 1. és augusztus 31. között rögzített foglalások alapján. Ebből kiderül, idén többet pihentünk, de nagyjából napi 400 forinttal kevesebbet költöttünk szállásra. Bár a minta nem reprezentatív, jól tükrözi a belföldi tendenciákat. (A legtöbb időt júliusban töltöttük nyaralással, átlagosan 9 vendégéjszakát, míg augusztusban 8, júniusban 5,5 éjt). Mint minden évben, idén is Balaton volt a legkeresetebb úti cél, hiába ér csak bokáig az apadó magyar tenger. Három üdülőhely: Siófok, Balatonfüred és Balatonlelle is a TOP10-ben végzett. Az elmúlt nyár legforróbb időszakában a balatoni települések mellett egyéb fürdővárosaink is rendkívül népszerűek voltak: Hajdúszoboszló a 2., Eger az 5., Zalakaros a 8., Hévíz a 9. helyen – derült ki a  Szallas.hu adataiból.  A legnépszerűbb szállástípusok a hotelek, a pihenni vágyók csaknem harmada itt szállt meg, de szintén kedveltek az apartmanok (24 százalék) és a panziók (17 százalék) is.

Debrecenbe aki jön

Debrecen, Magyarország második legnépesebb városa, számos kulturális és történelmi értékkel, a nem túl előkelő 18. helyen végzett. Noha nem várható el, hogy felvegye a versenyt a turisztikailag remekül kiaknázott, bőséges termálkészlettel rendelkező fürdővárosokkal, egyre nyilvánvalóbb: a pihenni vágyókat megfogni talán meg lehet a helyi látnivalókkal, de itt tartani nem. Nyáron az ember pihenésre, kényeztetésre vágyik (wellness, spa), gyorsan tegyük is hozzá: igényes és szép külső és belső környezetben, ami a belvárosi opciók tekintetében erős kihívásokkal küzd a módszeresen eltiport Aranybikával, a kire sózzuk Lyciummal, amiből perpillanat (fél)körpanoráma nyílik az 1945-ös Drezdára. Vállalható élményfürdőnk ugyan van, de oda nem süt be a nap.

A Cívishír által megkérdezettek szerint, akik az utóbbi 5 évben jártak legalább egy alkalommal Debrecenben, azt mondják, egy nap alatt végeztek azzal, amiért jöttek. Ezek között a leggyakrabban rokonlátogatás, klinikai vizsgálat, meccs, népszerű kiállítás, üzleti ügy, állatkert, a Nagytemplom és a virágkarnevál szerepelt. Mintha a cívisváros megmaradt volna amolyan osztálykirándulós városnak: reggel jövünk, este megyünk. A Hortobágyra debreceni vendégéjszakák sorát építeni immár elég nehézkes: 36 fokban ki vágyna a pusztába, másrészt sokan beérik a síkság, a gulya, a gémeskút egyszeri látványával szinte egész életükre.

Egyelőre csak ígéret, hogy Európa majd Wizz Airileg nálunk szedeti le a fogkövét és könyörög a gyökértömésért, addig viszont nincs mese: marad a konferenciaturizmus, ami mellé egyedi, a rangjukat hosszú távon megőrizni képes programok, sportesemények, nagykoncertek kellenek, az építkezések mielőbbi befejezése, a fürdők és a városmenedzselésért felelős szakemberek helyrepofozása. Nem elég idecsábítani az embereket. Vissza is kell tudni hívni őket.

Beszéljenek a számok!

– Hajdú-Bihar megye kereskedelmi szálláshelyein a vendégek száma 6,8 százalékkal, a vendégéjszakáké 6,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.
– 2012 első félévében összesen 134 ezer vendég 409 ezer vendégéjszakát töltött el a megye kereskedelmi szálláshelyein.
– A tartózkodási idő átlagosan 2,8 éjszakát tett ki.
– A félév folyamán 96 ezer belföldi vendéget és 266 ezer belföldi vendégéjszakát regisztráltak...
– ... a kereskedelmi szálláshelyeken, az előző év azonos időszakinál egyaránt tizedével kevesebbet.

(Adatok: KSH)

Kapcsolódó hírek
Semmelweis, aki nem tudott hozzászokni a halálhoz
Semmelweis, aki nem tudott hozzászokni a halálhoz
A debreceni díszvetítésen jártunk.
Ellenőrzik a debreceni adventi vásár árusait
Ellenőrzik a debreceni adventi vásár árusait
Ellenőrökre számíthatnak halszállítók és a vendéglátósok is.
2024-re új védmű áll fel Debrecenben, bevonva a mesterséges intelligenciát
2024-re új védmű áll fel Debrecenben, bevonva a mesterséges intelligenciát
Sokan tartanak az iparosítástól, az ő megnyugtatásukat is szolgálja majd a mérőrendszer.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés