Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Harmincéves álom válik valóra: kezdődik a Sámsoni út négysávosítása

| 2022. 03. 09 | 15:20:00
A nettó 7,3 milliárdos debreceni beruházás 2024 őszére készül el.
Harmincéves álom válik valóra: kezdődik a Sámsoni út négysávosítása
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A napokban elkezdődött a 471-es főút belterületi szakaszának 2x2 sávra történő bővítésének első üteme. A beruházás részeként négysávosítják a Sámsoni út Simon István utca és Mátyás király utca közötti szakaszát – hangzott el a beruházásról szóló, március 9-i sajtótájékoztatón. Jelzőlámpás forgalomirányítást építenek ki a Budai Nagy Antal utcánál, valamint a Kard utca csatlakozásánál.

Az Acsádi út jelenlegi csomópontja is átalakul, a csatlakozás a Diadal utcával szemben lesz, ahol szintén jelzőlámpa fogja segíteni az arra közlekedőket.

A Kapitány és a Simon István utca közötti szakaszon további öt csomópont segíti majd a közlekedést, szintén forgalomirányító fényjelző készülékek biztosítása mellett.

Aluljáró is épül majd

A beruházás során a a 471-es főútba becsatlakozó utcákat is fejlesztik, így három utca új aszfaltburkolatot kap, ötöt pedig felújítanak – mondta Tasó László országgyűlési képviselő, hozzátéve, összesen 2,5 kilométernyi utat tesznek rendbe a 471-es főút bővítése mellett, ami a környéken lakók életét és közlekedését is javítani fogja.

– A kivitelezés után megkezdődik a hiányzó, 900 méteres szakasz előkészítése, ami a vasúti aluljáró kiépítésével is együtt jár. A következő polgármesteri ciklus felére, vagyis 2026-27 környékén elkészülhet ez a rész is – tette hozzá. Tasó László kiemelte, a mostani beruházás során nyolc parkolót is építenek a főút belterületi szakaszán, ami a vállalkozások és a lakók parkolási körülményeit könnyíti meg, emellett elvégzik a közvilágítás és a szervizutak kiépítését, a kerékpárút létrehozását. Kiemelte, a 471-es főúton még néhány befejező művelet hátra van: ilyen a nyíradonyi leállósáv építése vagy Tamásipusztán a közvilágítás egy szakaszának (körülbelül 500 méter) felújítása.

Papp László tudatta, a 471-es főút Kelet-Magyarország egyik legfontosabb „ütőere”. – Nemcsak a 471-es főút 2x2 sávosítása történik meg, hanem lakossági kérésre a rácsatlakozó utak felújítása is, ezek közül az Acsádi út a leghosszabb – utalt a polgármester a fejlesztés komplexitására. A Júlia telep az elmúlt években – közlekedési szempontból – kiemelt fejlesztési területe volt Debrecennek, hiszen 7-8 utcát újítottak fel uniós forrásból.

Elmondta, tervezik a keleti körgyűrűk megépítését, így a tranzitforgalom jelentős részét elvezetnék a városból.

– Egy több éven át tartó, nagyon komoly fejlesztésről beszélünk, hiszen az első ütemben a Sámsoni út épülhet meg, a második szakaszban pedig a külön szintű vasúti csomópont fejlesztése valósulhat meg. Addigra igyekszünk az elkerülő csatlakozásokat úgy kiépíteni, hogy a közlekedés zökkenőmentesen fenntartható legyen a város keleti részében a beruházások időszakában is – tette hozzá.

Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója elmondta, a beruházás első ütemének során 21 ezer köbméter töltéstelepítés, több mint 10 ezer köbméter beton bedolgozása történik meg, és emellett 8 ezer köbméter aszfaltot használnak fel. Összesen nyolc helyszínen, több mint hatezer négyzetméteren alakítanak ki parkolókat, amely körülbelül 250 gépkocsi parkolására alkalmas.

Tudatta: a 471-es főút debreceni bevezető szakaszán naponta 28 ezer autó halad át. 

A fejlesztés nettó 7,3 milliárd forintból valósul meg a NIF Zrt. beruházásában, és a tervek szerint 2024 szeptemberére készül el. A munkát a Debreceni Mélyépítő Holding Fővállalkozó és Tanácsadó Kft., a ZEMPLÉNKŐ Kft. és a KE-VÍZ 21 Építőipari Zrt. végzi.

Kapcsolódó hírek
Indulnak a debreceni fényvillamosok!
Indulnak a debreceni fényvillamosok!
Egészen vízkeresztig lehet bennünk gyönyörködni, és rajtuk utazni.
Fahatású burkolatok adta lehetőségek
Fahatású burkolatok adta lehetőségek
Fahatású lapokat szinte bármilyen lappal lehet kombinálni, attól függően, hogy milyen hatást szeretnénk elérni.
Most már tényleg itt a Tisza vize Debrecenben!
Most már tényleg itt a Tisza vize Debrecenben!
Elkészült a Civaqua projektje.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés