Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen berendezkedik a tömegközlekedés többmilliárdos veszteségeire

| 2022. 05. 26 | 17:22:00
Csak részben sikerült visszaszerezni az utasokat; hozzányúlhatnak a kevéssé használt járatokhoz.
Debrecen berendezkedik a tömegközlekedés többmilliárdos veszteségeire
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Négy és fél milliárd forint a pandémia és az üzemanyagárak emelkedése által sújtott DKV Zrt. tavalyi vesztesége, ennek finanszírozását Debrecen városa viseli a közgyűlés május 26-i döntése értelmében; a képviselők az önkormányzati tagvállalatokat tömörítő Debreceni Vagyonkezelő Zrt. elmúlt éves eredményéről szóló beszámolót is elfogadták.

Ami a DKV-t illeti, a közlekedési cég 3,1 milliárdos nettó árbevétele mintegy hatszázmillió forinttal maradt el a tervtől, de még a 2020. évit sem érte el. A fő probléma az, hogy a koronavírus-járvány idején „elszokott” utasokat csak részben sikerül visszacsábítani, miközben az ágazati költségek egyre nőnek. Papp László a közgyűlésen eleve úgy vezette fel a DKV-beszámolóról szóló előerjesztést, hogy „ha van terület, amelyet a pandémia megtépázott, akkor ez az, miközben a 12 éves járműállomány cseréjének végrehajtása is megkezdődött”.

– A városnak be kell rendezkednie arra, hogy éves költségvetéséből egészítse ki a közösségi közlekedés veszteségét – jelentette ki a polgármester, hozzátéve, hogy a városvezetés kiemelt feladatként tekint e területre. Azaz nem mondanak le arról, hogy minőségi alternatívát kínáljanak a közlekedésben (ma az autókban általában csak a sofőr ül, nem biztos, hogy ez hosszú távon fenntartható). 

Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum Egyesület) szerint „a DKV-val valamit kezdeni kell”, az egész szisztéma újragondolása szükséges, különben nem fognak tudni kilépni abból a körből, hogy rendre a városi büdzséből pótolják a hiányt. A képviselő ezért politikai egységet és kerekasztalt sürgetett, ahol döntéshozók és szakemberek együtt gondolkodnak a jövőről, új pályát keresve a finanszírozásra. Papp László közölte, partner ebben, ugyanakkor megismételte: a szolgáltatás költségessége nincs arányban az elérhető bevételekkel. Arról is beszélt, hogy a folyamatos utasszámmérések eredményeként racionalizálások várhatók: ahol kevés az utas, járatokat vonhatnak össze, szervezhetnek át, szüntethetnek meg. A polgármester védte a DKV-t, mondván, a cégnél a lehetőségekhez képest a legjobbat igyekeznek kihozni a helyzetből.

[Beillesztett cikk: Megérkeztek az új debreceni buszflotta első büszkeségei]

… és a következő időszak se lesz könnyű

A Debreceni Vagyonkezelő éves konszolidált beszámolója szerint tavaly 962 millió forintos adózás előtti eredménnyel zártak. Ez 181 millió forinttal elmarad a 2020. évitől, amelyet az üzemi (üzleti) eredménnyel és pénzügyi műveletekkel magyaráznak. Lényegében arról van szó, hogy bár az értékesítés jóval meghaladta a 2020-as számokat, a ráfordítások is nagy mértékben növekedtek (a pandémia első évében lényegében minden beruházás leállt). 2021-ben – a már emlegetett DKV-t leszámítva – az összes tagvállalat növelni tudta az árbevételét. 

A vállalati beszámolóból kiderül: az orosz-ukrán háború az energiaárak, az alapanyagárak emelkedésén, valamint a szállítási idők elhúzódásán keresztül közvetlen hatással van a Debreceni Vagyonkezelőre, ugyanakkor a cég a csődbe ment Sherbankkal nem állt kapcsolatban, továbbá orosz és ukrán partnerei sincsenek.

Papp László a közgyűlésen nem titkolta, az önkormányzati vállalati szektor számára a pandémia komoly nehézséget jelentett, ráadásul „a következő évek sem lesznek könnyebbek”. – A város költségvetése stabil, ezért képesek vagyunk arra, hogy megfelelő erőforrásokat tudjunk odacsoportosítani, ahol az szükséges. A cégek szabályosan, rendben, célorientáltan végezték a munkájukat, ebben a nehéz időszakban is próbálták kihozni a maximumot – értékelt. 

Papp Viktor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a tulajdonosi bizottság elnökeként sikeres munkát kívánt a cégvezetőknek, míg Gondola Zsolt Zoárd közölte: bár minden évben kommentálják az önkormányzati cégek működését, ezúttal nem teszik, mert „a pandémia oly mértékben térítette el a gazdasági helyzetet hogy méltánytalan lenne kritikát megfogalmazni”. – De ne szokják meg, jövőre találkozunk – címezte a cégvezetőknek, 

2021-ben több, értékét tekintve jelentős beruházás valósult meg a vállalatcsoportnál. Az összesen 2,8 milliárd forintnyi beruházásból 1,8 milliárd forint volt saját, 300 millió forint önkormányzati, 380 millió forint állami és 380 millió forint egyéb forrású. A legtöbbet a Debreceni Vízmű Zrt. költötte, ahol a vízszolgáltatás, a szennyvízelvezetés-, a tisztítás üzembiztonságát, a szolgáltatások színvonalának emelését és a vízminőség javítását szolgáló fejlesztések voltak előtérben, összesen 873 millió forint értékben.

Ami az emelkedő ráfordításokat illeti, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. 2021-ben 875 millió forinttal fizetett többet az energiáért, mint egy évvel korábban. A DKV-nál az üzemanyagárak és a járműbérleti díjak növekedése okozott mintegy 500 milliós plusz költséget.

RaL

Kapcsolódó hírek
Ronda pulcsiban jótékonykodtak a debreceni futók
Ronda pulcsiban jótékonykodtak a debreceni futók
Rászoruló családok kapják az adományokat.
Alig van változás az új vasúti menetrendben
Alig van változás az új vasúti menetrendben
2024. december 14-ig marad érvényben, de év közben többször lesz módosítás.
Független lesz a debreceni figyelőrendszer, de nem ingyen
Független lesz a debreceni figyelőrendszer, de nem ingyen
Az akkumulátoripar körüli hitvita lecsillapodásában bíznak, remélve, hogy a nyíltan hozzáférhető adatok nyugtatóan hatnak majd a kedélyekre.
Újabb debreceni klinikán tilos a látogatás
Újabb debreceni klinikán tilos a látogatás
A szigorítás visszavonásig érvényes.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés