Hirdetés

Baktalórántháza ékszere: megnyílt a Dégenfeld Kastélymúzeum

szabolcsihir.hu

2015.12.18. 17:25

Baktalórántháza ékszere: megnyílt a Dégenfeld Kastélymúzeum
MTI Fotók: Balázs Attila

Húsz évet kellett rá várni.

Hirdetés

Hirdetés

Az ország egyik legnagyobb kiterjedésű természetvédelmi erdője, a Nyírerdő szomszédságában található, 1995 óta használaton kívül álló Dégenfeld Kastélyban egy olyan innovatív technikai megoldások használatán alapuló helytörténeti, néprajzi, természettudományi múzeumot alakítottak ki, ami interaktív informatikai eszközökön keresztül, szórakoztatással egybekötött információt ad a látogatóknak átadni.

Öreg és nagyon modern

A projekt keretében a kastélypark egy része, valamint a kastélyépület kívül-belül megújult. Az állandó kiállítás témája több területet ölel fel: bemutatja Baktalórántháza múltját egészen a bronzkortól, a honfoglaláson és államalapításon keresztül, a Hunyadiak korán és a Rákóczi-szabadságharcon át egészen a 19. századig. A kastélyban külön kiállító termet szenteltek a névadó gróf Dégenfeld Imrének és korának. Mindezek mellet teret kapott az épületben többek között a 19-20. századi gyermeknevelés, az öltözködés, a női-férfi divat, vagy éppen az úri passziók bemutatása is. Megemlékeznek továbbá a város híres szülötteiről, illetve a Kastélyhoz és a Dégenfeldekhez kapcsolódó tudós nőkről és férfiakról is. 

Ugyanakkor a múzeum a 21. század technikáját hívja segítségül a korabeli élet megismertetésére: egyedi alkalmazások, szoftverek fejlesztésével modern táblagépek kameraképén a virtuálisan felépített világot prezentálják. 

Így akár egy épületbelső esetén a teremben állva, a környező teret szkennelve megnézhetik az érdeklődők, hogyan nézett ki az a bizonyos épület, teremrész például 100 évvel ezelőtt. A kiállítás megtekintésének befejezésével pedig a látogatók digitális üzeneteket hagyhatnak a közösségi oldalak számára.

Az 558 millió forintos eu-s projekt tavaly nyáron kezdődött.

Galéria

Hirdetés

Szóljon hozzá!

.