Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kinyit a debreceni üvegpiramis

| 2023. 01. 19. | 12:30:00
A különleges alkotás része lesz az egyházi programkínálatnak.
Kinyit a debreceni üvegpiramis
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyhangú szavazással döntött a debreceni közgyűlés a január 19-ei ülésén arról, hogy a Nagytemplom melletti üvegpiramist a debreceni önkormányzat ingyenes hasznosításba adja a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyháznak február elsejétől határozatlan időre. Az egyházközség oda kulturális szolgáltatásokat szervez. Az önkormányzat az üzemeltetéshez kapcsolódó költségekhez szükség szerint pénzt is ad, továbbá, ha kell, részt vállal a programok szervezésében.

– Az egyházzal együttműködve igyekszünk tartalmat adni, jobban elérhetővé tenni ezt a különleges emlékhelyet. Előkészítés alatt van egy bronzból készült, az András templomot szemléltető makett készítése, amely visszaidézi a Nagytemplomot megelőző épületet – tette hozzá az előterjesztéshez Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester, aki Mándi László (Momentum) képviselő kérdésére elmondta, hogy az egyházközségre a programok szervezésére számítanak, továbbá napközben az üvegpiramist mindenki számára nyitottá teszik, éjszaka viszont zárva tartják.

Közösen a kávézóval

A Nagytemplom mellett lévő, 23,58 négyzetméter nagyságú üvegpiramis az egykori András-templomhoz tartozó Verestorony feltárt maradványainak, valamint az ahhoz kapcsolódó ismeretterjesztő szövegek, képek, alaprajzok kiállítóhelye.

A Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség és az önkormányzat közös tervezésének eredményeként az üvegpiramis a Nagytemplom történetét bemutató turisztikai útvonal olyan részévé válik, amely a Karakter 1517 könyvesbolt és kávézóval együttesen meghatározó és kedvelt új kulturális centruma lesz a városnak.

A Nagytemplom négyévszakos nyitvatartási rendben fogadja a turistákat, látogatókat. Az üvegpiramis is ezzel megegyező időpontokban lesz látogatható 2023-ban. A Kálvin téren, az Emlékkert területén található, az önkormányzat tulajdonában lévő „kiállítótér-kőtár-teaház” funkcióra kialakított felülépítmény – amelyben a Karakter 1517 könyvesbolt és kávézó működik – a Közgyűlés egy korábbi határozata alapján 2013. július 1-től határozatlan időre szólóan az egyházközség ingyenes hasznosításban van. Az egyházközség komoly lehetőséget lát az Emlékkert nyugati kapuja és az üvegpiramis által közrefogott kis tér szabadtéri programokra történő hasznosítására, különösen a jó idő beköszöntével.

Terveik szerint gyermekfoglalkozásokat, felolvasásokat, házi koncerteket tartanának az árnyas lombok alatt, amely üde színfoltja lenne a város kulturális életének. Ha az Emlékkert nyugati kapuja és az Üvegpiramis által közrefogott közterületen az Egyházközség kulturális rendezvényeket tart, ahhoz az önkormányzat hozzájárulása szükséges. Az egyházközség és az önkormányzat hagyományosan jó kapcsolatot ápol, számos kulturális és egyházi jellegű rendezvényt szervez közösen. Az üvegpiramis ingyenes hasznosításba adása és a hozzá kapcsolódó feladatok ellátása szükségessé teszi a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség közművelődési megállapodásának módosítását.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Dobrev Klára előre hozott választásról beszélt Debrecenben
Dobrev Klára előre hozott választásról beszélt Debrecenben
A politikus szerint nincs idő várni 2026-ig.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.