Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A távhőszolgáltatást ne szüntesse meg – szüneteltesse!

| 2022. 12. 05. | 11:31:00
Szánjon időt egy ilyen fajsúlyos döntés előtt a következmények megértésére.
A távhőszolgáltatást ne szüntesse meg – szüneteltesse!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A gázárak változása miatt nehéz számolni azzal, hogy mennyibe fog kerülni a fűtés télen, így sok vállalat keres alternatív lehetőségeket. Aki függetlenedni kíván a távhőtől, annak két lehetősége van; 20.000 Ft alapdíjért szüneteltet- heti a szolgáltatást, melyet bármikor visszaállíthat, vagy megszüntetheti, vég- legesen leválva a kiépített rendszerről. Ez utóbbi sokkal költségesebb és nem állítható vissza, akkor sem, ha a piac és a jogszabályok változásai kedvezően alakulnak. Ezért javasoljuk, hogy a szüneteltetés mellett döntsön.

Tisztelt nem lakossági felhasználónk/díjfizetőnk!

A távhőszolgáltatás közületi tarifájának emelkedése miatt az elmúlt napokban tömegesen érkeznek hozzánk kérések a távfűtésről való leválás, illetve a szolgáltatás felfüggesztése tárgyában. Önnek, mint a szolgáltatást igénybe vevőnek a 2005. évi XVIII. törvény 38. §-a alapján joga van leválni a távfűtésről, Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlésének 4/200. (II.24.) Ö.r. rendelet 19. § alapján pedig lehetőség van a szolgáltatás szüneteltetésére.

Az áremelkedés miatt teljesen érthető, ha ön szabadulni akar a távfűtéstől, mégis arra kérjük, szánjon időt egy ilyen fajsúlyos döntés előtt a következmények megértésére, az előnyök és a hátrányok mérlegelésére. Az ön ingatlana távfűtött épületben van – a távfűtés egy modern, biztonságos, környezetkímélő és az áremelkedés ellenére gazdaságos fűtési mód. Semmi sem garantálja, hogy egy elektromos vagy bármilyen más módon a távfűtéstől függetlenített ingatlan fenntartási költsége alacsonyabb lesz: az árak változnak. Egy kiépített rendszert megszűntetni, elbontani csak azért, mert ideiglenesen nem kívánjuk igénybe venni a szolgálatást, nem feltétlenül jó döntés. Mi lesz, ha változik az ingatlan funkciója és lakossági tarifa lenne rá érvényes, vagy ha törvényi változással a mikrovállalkozások lakossági tarifát kapnak és eleve fölöslegesen vált le a rendszerről?

Sokkal okosabb döntés és jelentősen kevesebbe kerül egy szükségtelennek ítélt vagy drágának tűnő szolgáltatást szüneteltetni, mint az azt biztosító infrastruktúrát véglegesen elbontani.

Manapság kiváló hűtő-fűtő légkondicionáló berendezések vannak a piacon, ezekkel is lehet fűteni – de ténylegesen kaphatók is, vagy talán csak tavasszal lesznek raktáron? Van szerelő, aki jön és beüzemeli? Az elektromos fűtés költségei biztosan alacsonyabbak, mint a távfűtés?

Ha mindezek után a távhőszolgáltatástól való függetlenedés mellett dönt, engedje meg, hogy egy szakmai javaslatot tegyünk: NE SZÜNTESSE MEG, SZÜNETELTESSE! Sokkal okosabb döntés és jelentősen kevesebbe kerül egy szükségtelennek ítélt vagy drágának tűnő szolgáltatást szüneteltetni, mint az azt biztosító infrastruktúrát véglegesen elbontani.

Ha a szüneteltetés mellett dönt, azaz a fűtés beindítását nem kéri és rendelkezik önálló hőmennyiségmérővel műszakilag költségmentesen megvalósítható. A leválás és egy új fűtési rendszer kiépítése többlet költséget jelent. Szüneteltetés esetén csak alapdíjat kell fizetnie: az alapdíj nem változott és így megmarad a visszaindulás lehetősége, amennyiben a jogszabályi változások kedvezően alakulnak.

Amennyiben egy fűtési közösség tagja, a közösség együttes döntése szükséges a szolgáltatás szüneteltetéséhez vagy a megszüntetéshez. Szüneteltetés esetén csak alapdíjat kell fizetnie: az alapdíj nem változott és így megmarad a visszaindulás lehetősége, amennyiben a jogszabályi változások kedvezően alakulnak. A szolgáltatás szüneteltetésének díja 20.000 Ft, az épület ürítése fűtési szezonban 30.000 Ft. A leválás és egy új fűtési rendszer kiépítése többlet költséget jelent, mivel az épület ürítésének díja felett a tervezés és a visszabontás teljes költségével, valamint az új fűtési rendszer kiépítésének költségével is számolni kell. Vissza kapcsolás estén a díj 13.000 Ft, az épület feltöltése, légtelenítése 30.000 Ft.

A használati melegvíz mennyiségének megállapítása a beépített hiteles használati melegvíz-mérővel történik: Abban az esetben, ha a mérő fogyasztást nem regisztrál, használati melegvíz költség nem jelentkezik csak az alapdíj, ezért javasoljuk, hogy a melegvíz vételezési lehetőséget ne szüntesse meg: ezt ráadásul szüneteltetnie sem szükséges, ha nem használja, nincs hődíjköltsége és hidegvíz költsége.

Ha úgy gondolja, hogy egy folyamatosan változó gazdasági és jogszabályi környezetben mégis érdemes egy hirtelen döntéssel jelentős, nehezen visszaalakítható átalakítás mellett elköteleznie magát, akkor a leválást választja. A távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény 38. §-a értelmében hozzájárulások beszerzése szükséges, továbbá a leválásra kerülő felhasználási hely új fűtésének megtervezése, az összes fűtőtest leszerelése, azok bekötő vezetékeinek a fűtési alapvezetékig, felszállóvezetékig történő visszabontása, lehegesztése szükséges.

Kérjük, gondolja át a fentieket és ha további információra van szüksége, vagy úgy érzi, eldöntötte, mit szeretne tenni, forduljon írásos kérelmével levélben a nemlakossagi@dhrt.hu e-mail címen társaságunkhoz.

Fenntartható kényelem.

dhrt.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.