Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját Debrecenben

| 2022. 11. 27. | 19:34:00
A jelszó legyen a remény és a várakozás! – mondta Papp László. 
Meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

2019 után először gyűltek össze az emberek a debreceni Kossuth téren, a Nagytemplom előtt, hogy részesei legyenek annak, amint fellobban a láng a város koszorújának első gyertyáján, valamint megnézzék, hogyan gyúlnak ki az adventi fények a belvárosban november 27-én.

Az idei advent a találkozás, a világosság, a szeretet és a békesség elválaszthatatlan egységét hirdeti.

Elhangzott, hogy az elmúlt évek bezártsága után milyen jó újra találkozni, együtt lenni és nyitott szívvel fogadni egymás közelségét. A délelőtt folyamán a hortobágyi pásztorok és a természetvédelmi őrök a Csonkatemplom előtt pásztortüzet raktak éppúgy, ahogy több száz éve teszik ezt a Hortobágyon. Ennek a lángját hozták el, hogy meggyújthassák az adventi koszorú első gyertyáját.

– Isten nem ajándékkal méri az ünnepet, hanem ingyen adta megváltásul könnyebb életünkre. Így elmélkedik Szabó Magda az Elveszett a báránykája című esszéjében az ünnepről – kezdte beszédét Papp László polgármester. A karácsony lényegét megragadó elmélkedés a háborús ünnepet idézi fel, amikor a lebombázott Debrecen háztetőjén állva szedegették a töredezett cserepeket, amikor fűtőanyag nélkül maradt az elszegényedett város, és amikor a maradék gyertyából újakat öntve keresték a pislákoló reményt. – Szabó Magda írásának szavait akár aktuálisnak is érezhetjük még ma is. Még akkor is, ha körülnézve messze nem 1944 decemberét idézi mindaz, ami látványban körülvesz minket. Ugyanakkor a felszín alatt, a gondolatainkban ott vannak a nehézségek, a bizonytalanság, esetleg a jövőtől való félelem – folytatta a városvezető, hozzátéve, az elmúlt 3 év küzdelmei próbára tettek bennünket.

Kiemelte, nekünk, debrecenieknek erősnek kell maradnunk, minden nehézséget le kell küzdenünk, mert erre kötelez bennünket a városunk történelme, az elődeink, a mindig erős hittel rendelkező cívisek, a polgárok, akik megőrizték Debrecent az idők viharaiban.

Legyen szó tűzvészről, aszályról, járványról vagy háborúról. – Reménykedünk és várakozunk arra, hogy a nehézségeket magunk mögött tudjuk hagyni. A remény és a várakozás a következő hetekben összekapcsolódik az adventi várakozás és a remény felemelő, ünnepre készülő érzéseivel. És ez örömmel kell, hogy megtöltse szívünket, hiszen a sok nehézség mellett az élet mégis nagyon szép – mondta. Kiemelte, sokszor észre sem vesszük az örömteli dolgokat, mert túl elfoglaltak vagyunk ahhoz, hogy örülni tudjunk a jónak. – Hozzon ebben változást az advent időszaka, a felkészülés a szeretet ünnepére, a karácsonyra. A jelszó legyen a remény és a várakozás! – zárta beszédét Papp László. 

Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája azt kívánta, gyúljon békesség a világ minden lakójának szívében. Kiemelte, csak rajtunk múlik, a béke beköltözik-e az otthonunkba, elérkezik-e hozzánk az angyala. 

Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke elmondta, nem a jövővel vagy a múlttal kell foglalkozni, hanem a jelennel, hiszen most adatnak meg azok a lehetőségek, amelyek felkészítenek minket mindenre, most van lehetőségünk tenni valamit egymásért. Hozzátette, itt az idő a jó cselekedetekre.

Püski Lajos, a Tiszántúli Református Egyházkerület főjegyzője úgy fogalmazott, ne felejtsük el a járvány leckéjét, hiszen sokáig voltunk egymástól távol. Majd feltette a kérdést, mit teszünk azért, hogy a találkozásaink tartalmasak legyenek? Hangsúlyozta a kapcsolat és a bizalom fontosságát, hiszen ennek hiánya a háború, aminek nincs nyertese.

A második gyertyagyújtás 

December 4. – Világosság – „Én vagyok a világ világossága” (János 8, 12)
16.45 Énekes hagyományőrző vonulás a Régi Városházától a Nagytemplomig
17 óra Második adventi gyertyagyújtás. Beszédet mond: Barcsa Lajos alpolgármester, Asztalos Richárd, a Debreceni Evangélikus Egyházközség evangélikus igazgató lelkésze és Sipos Barnabás, a Debreceni Szentháromság Magyar Ortodox Egyházközség parókusa. 
Közreműködnek: Varga Klára színművész, Bacsa Hédi, Elek Lilla, Juhász Bölcskei Júlia, Kakasi-Zsurka Emma, a Csokonai Színház Für Elise című darabjának gyermek- és felnőtt főszereplői.

A harmadik gyertyagyújtás

December 11. – Szeretet – „az Isten szeretet.” (1 János 4, 8)
16.45 Énekes hagyományőrző vonulás a Régi Városházától a Nagytemplomig
17 óra Harmadik adventi gyertyagyújtás. Beszédet mond: Balázs Ákos alpolgármester, Krakomperger Zoltán, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános helynöke és Komlósi Sándor, a Szappanos Utcai Baptista Gyülekezet lelkipásztora. Közreműködnek Az Ég tartja a földet című musical szereplői.
18 óra Az ég tartja a királyt című könyv bemutatója a Karakter Kávézóban.

A negyedik gyertya

December 18. – Békesség – „Legyen bennetek só, és békességben éljetek egymással!” (Márk 9, 50)
16.45 Énekes hagyományőrző vonulás a Régi Városházától a Nagytemplomig
17 óra: Negyedik adventi gyertyagyújtás
Beszédet mond: Puskás István alpolgármester, Oláh István, a Debreceni Református Nagytemplom lelkésze és dr. Szarka Gergely, a Debreceni Görögkatolikus Főszékesegyház parókusa.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Ütközés a debreceni kereszteződésben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A debreceni ellenzék is megszavazta az új lakásprogramot
Helyi egyedi védelem alatt álló építmények felújítását is segíteni az önkormányzat.
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.