Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elkezdődött a debreceni véderdők telepítése

| 2022. 11. 09. | 20:28:00
A polgármester is ásót ragadott.
Elkezdődött a debreceni véderdők telepítése
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elültették a véderdő első kis fáit a Vértessy-kúria mögötti területen november 9-én. A „város tüdeje”, az ország első természetvédelmi területének nyilvánított Nagyerdő mellett teljesen más funkciót betöltő, ám kuriózumnak számító véderdőt telepít az önkormányzat a város több pontján – a Vértessy-kúria mögötti terület mellett a Vezér utcán, a Vincellér utcán, és a Tócóvölgyben – azzal a szándékkal, hogy az elültetett fákkal a teljes debreceni lakosság élvezhesse azok levegőtisztító hatását.

Papp László polgármester a közösségi faültetést megelőzően elmondta, hogy Debrecen nagyon sokat változott az elmúlt évtizedekben, a gépjárműforgalom pedig egyre nagyobb terhelést jelent a város számára. Megjegyezte, a ’90-es évekhez képest megduplázódott a gépjárművek száma a városban és a város agglomerációjából, régiójából érkező forgalom növekedése is érzékelhető. – Emellett a gazdaságfejlesztési folyamatok szintén jelentős kihívásokat jelentenek számunkra, ezért a fenntartható folyamatok alapjainak letétele, megteremtése különös jelentőséggel bír napjainkban – fogalmazott.

A városvezető kiemelte, hogy a Zöld Munkacsoport és a Future of Debrecen valamennyi lelkes támogatója szakmailag segíti a munkát, nagyon jó ötletekkel, javaslatokkal segítik azt a folyamatot, hogy a város fenntarthatóan működőképes legyen és gyermekeink, unokáink egy hasonlóan zöld Debrecent tudjanak átvenni, mint amit mi vettünk át elődeinktől.

Hangsúlyozta, hogy a cívisvárosban található az ország első természetvédelmi övezete, a Nagyerdő. Debrecen pedig az egyik legnagyobb erdősültséggel rendelkező város az országban. – Ez egy olyan kincs, amelyet mindenképpen őrizni, vigyázni kell. Ennek nagyon fontos eleme, hogy a Civaqua-program végre kivitelezés alatt áll és a rendszer jövőre eléri a város felszíni vízrendszerét. Ezen túl folyik a második ütem tervezése és a második ütem második részének is hamarosan megkezdődik a tervezése, amely a zöld területeink vízutánpótlását tudja majd biztosítani – sorolta.

Kiemelte, a Vértessy-kúria mögötti területen, illetve a város más pontjain, összesen 725 kisfát, illetve 20 ezer darab erdészeti facsemetét ültetnek el a következő napokban a LIFE IP HungAIRy projekt keretében, amely rendkívül jelentős pormegkötő hatással bír. – A program részeként a Tócó-patak mentén készült egy megvalósíthatósági tanulmány, amelynek az volt a célja, hogy 800-850 méteres sávban kiszűrjük azokat a területeket, amelyek pormegkötő funkciója jól érzékelhető – tette hozzá.

Emlékeztett, néhány évvel ezelőtt meghirdették a 10.000 fát Debrecenbe! programot, a ma elindult programmal együtt pedig jelentős előrelépést tudunk tenni annak érdekében, hogy a város levegője egészségesebb legyen. A számokról szólva a polgármester elmondta, hogy a mostani véderdő a fásításnak köszönhetően 95 tonna por és 76 tonna szén-dioxid megkötésére lesz alkalmas és 16 ezer gépjármű környezetre gyakorolt hatását tudja csökkenteni.

Balázs Ákos alpolgármester kiemelte, hogy Debrecen egy olyan város, ahol számítanak arra a tudásra, ami az egyetemen dolgozó szakemberekben, a LIFE IP HungAIRy csapatában, a Zöld Munkacsoport tagjaiban, és minden debreceniben, aki tenni szeretne a zöld környezetért, megvan. Az alpolgármester hangsúlyozta: a véderdősítés közös összefogás eredményeként jött létre.

Balázs Ákos a jövőről szólva elmondta, hogy a későbbiekben az egykor Debrecen körül lévő mezővédő erdősávokat is megpróbálják visszaállítani, amelyeknek ugyancsak jelentős szerepük van a por megkötésében.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a városban az alábbi helyeken teleptenek véderdőket: 

  • a Tócóvölgyi lakótelep közelében két véderdőt is telepítenek. Az egyiket a Derék utca Vincellér utca felőli végén, a 4-es számú főút mellett; a másikat pedig kicsit beljebb, a lakótelep keleti szélén. 
  • A Tócóvölgyben összesen csaknem 2,5 hektáros területen ültetnek facsemetéket.
  • A Gázvezeték utca és a Vértesi utca között, a Vértessy-kastély mellett az elvadult növényzet helyére mintegy három hektáron telepítenek kertészeti minőségű facsemetéket, és az így kialakított erdős, ligetes terület rekreációs célokat is szolgálhat majd.
  • A Vezér utcán, a Liget lakópark és a vasúti sín között ugyancsak létrehoznak egy kisebb erdősávot, amely komoly szűrőfunkciót tölthet be.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
A szoboszlói teniszező a negyeddöntőben búcsúzott.
Hirdetés
Hirdetés
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hazánkban akut légúti fertőzés tüneteivel 207 900 ember keresett fel orvost.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés