Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elkészült Debrecen napelemparkja. A jövő a tét!

| 2022. 11. 28. | 17:47:00
Papp László szerint a jövő egyértelműen a megújuló energiaforrások hatékony felhasználásában rejlik.
Elkészült Debrecen napelemparkja. A jövő a tét!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Befejeződött a 24 megawattos napelempark kialakítása a Déli Gazdasági Övezet szomszédságában. Az elkészült létesítmény energetikai és környezetvédelmi szempontból is jelentős fejlesztés, amelyről Papp László polgármester, Pósán László országgyűlési képviselő és Varga László, az MVM Zöldgeneráció Kft. ügyvezetője számoltak be a helyszínen 2022. november 28-án.

Papp László kiemelte, hogy Debrecen évek óta dolgozik a saját intézményrendszerének energiahatékonyabbá alakításán, az elmúlt hónapok történései pedig rámutatnak arra, hogy a jövő egyértelműen a megújuló energiaforrások hatékony felhasználásában rejlik. Az 52 hektáros területen 52 ezer panel lett elhelyezve, amely 15 ezer háztartás energiaigényét váltja ki és éves szinten több mint 33 ezer tonna szén-dioxid megtakarítása érhető el a fejlesztéssel.

– A jelenlegi energiahelyzet rávilágít arra, hogy keresni kell a megújuló energiaforrások adta lehetőségeket. A közvilágítás és az elektromos energiával működő közösségi közlekedés, költségei nagyon jelentősek. A megfizethető szolgáltatások és a megfizethető városüzemeltetés egyik alapvető feltétele az, hogy a jövőben a város és az ország is minél nagyobb mértékben építse be saját energiagazdálkodásába a megújuló energiaforrások lehetőségét

– hangsúlyozta a városvezető. Hozzátette: a város elindította két, ezzel közel azonos méretű, összességében ötvenhektárnyi területen fekvő naperőmű létesítésére vonatkozó tervezési programját.

– Mivel a közösségi közlekedés esetében is az elektromos hajtású járművekben látjuk a jövőt, érdemes elgondolkodni azon, hogy saját, helyben termelt energia és energiatárolás révén hatékony és megfizethető szolgáltatást nyújtsunk. Ez a fejlesztés általában véve járulhat hozzá az ország energiahatékonyságához és a környezettudatos energia-előállításhoz – fogalmazott.

Kiemelte: Debrecen jelentős mértékű gazdasági növekedést produkált az elmúlt időszakban. A most átadott napelempark közvetlenül a déli iparterület mellett helyezkedik el, ahol a következő évek fejlesztéseinek következtében ezt a kapacitást nagyságrendekkel meghaladó mértékű energiára lesz szükség, de egyértelműen az a cél, hogy ezt minél nagyobb részben lehessen zöld energiából kiszolgálni – zárta gondolatait.

Pósán László országgyűlési képviselő arra mutatott rá, hogy hihetetlen gyorsasággal fejlődik a világ, és jó azt látni, hogy ebben a fejlődésben Debrecen abszolút jelen van, a fejlődés pedig ezen a városrészen különösen szembetűnő. Varga László, az MVM Zöldgeneráció Kft. ügyvezetője leszögezte, hogy minden naperőmű, és minden új helyszín fontos, hiszen egyre nagyobb szükség lesz a zöld energiára. Mint mondta, minden olyan esemény, ahol erőművet lehet avatni, rendkívüli, hiszen ez bizonyítja, hogy a megújuló energiának van létjogosultsága a piacon.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ötven diákot akart megölni a miskolci tini, javítóintézetbe kerülhet
Ötven diákot akart megölni a miskolci tini, javítóintézetbe kerülhet
A 17 éves fiú lövöldözni akart korábbi iskoláiban, de egy közeli óvodában is legalább három óvodást megölt volna.
Magára gyújtotta a zárkát Debrecenben: tárgyalást akar
Magára gyújtotta a zárkát Debrecenben: tárgyalást akar
A román férfi magára akarta vonni az őrök figyelmét.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés