Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Drágul a parkolás és a temetkezés is Debrecenben

| 2022. 11. 17. | 15:11:00
A zöld rendszámos autókat a jövőben nem lehet ingyen tölteni.
Drágul a parkolás és a temetkezés is Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyebek mellett erről is szavazatott a debreceni közgyűlés a november 17-én a Kölcsey Központban megtartott soron következő ülésén. A képviselők között élénk vita zajlott már az első napirendi pontnál, amiben végeredményben a jelen lévők egyhangúlag szavazták meg azt, hogy jövőre 20 százalékkal emelik a támogatásokhoz való hozzáférés jövedelemhatárait a támogatási összeg ugyanekkora arányú növelésével együtt. Vaszkó Imre (DK) képviselő azt kérdezte, mekkora megtakarítást remél a város a jövedelemhatárok megemelésétől. Papp László polgármester válaszából kiderült, hogy ne csökkenjen az érintettek köre, ezért kell felemelni a jövedelemhatárt. Ez nem megtakarítást, hanem többletköltséget jelent. Szabó Bence (Momentum) képviselő kevesellte a támogatási összegeket, 40 százalékos emelést javasolt. Széles Diána alpolgármester válaszában leszögezte: ez csak egy pillére a szociális támogatásnak, és Debrecen szociális támogatások terén messze a legtöbbet ad a nagyvárosok között. Kiemelte, a támogatás ne egyszeri segítség, hanem mentorálási folyamat legyen; az önkormányzat mindig az adott körülményekhez igazítja a szociális rendszerét. Papp László hozzátette, évente több milliárd forintot terveznek szociális támogatásokra.

A közgyűlés tagjai többségi szavazással hagyták jóvá a gyermekközétkeztetés díjának 29 százalékkal történő emelését januártól.

Papp László azzal egészítette ki az előterjesztést, hogy az élelmiszerágazatban az infláció az átlagnál magasabb, és ez kihatással van a közétkeztetésre, ezért kellett jelentős emelésre elszánni magát a városnak. Központi költségvetésben a gyermekétkeztetés-támogatás nem változik az idei évhez képest, ez 1,7 milliárd forint lesz jövőre is. A többletet az önkormányzatoknak kell vállalni. Jelen állás szerint 2,3 milliárd forintot. Vaszkó Imre kérdésére, miszerint a 29 százalékos áremelés nélkül mekkora lenne a város által fizetendő összeg, kiderült, az 400 millió forinttal emelné meg a büdzsét. – Mennyi szolidaritási hozzájárulást fizet Debrecen az államnak? – tette fel a kérdést Gondola Zsolt Zoárd képviselő, eltérve a napirendi ponttól. Papp László elmondta, 4 milliárd körüli összeget, az idei ennél jóval több lesz. Hozzáfűzte, ennek az adónak a megfizetését az állam részéről igazságtalan elvárásnak tartja, és a megyei jogú városok szövetségének képviselői tárgyalnak a kormánnyal arról, hogy kérik a szolidaritási hozzájárulás növekedésének nem befizetését. Az elvonás 2023-ban várhatóan 6,5 milliárd forint lesz. Gondola Zsolt Zoárd viszontválaszában javasolta, a jövő évi költségvetést befolyásoló napirendi pontok tárgyalását (ezek a díjemelésekről szóltak – a szerk.) függesszék fel a következő közgyűlésig. Ezt azonban nem támogatta a közgyűlés.

A gyermekjóléti támogatásokról szóló napirend tárgyalása közben politikai vita alakult ki a közgyűlésen jelen lévő Varga Zoltán (DK) országgyűlési képviselő, valamint Papp László és Széles Diána között.

Varga azt kifogásolta, hogy az önkormányzat pár tízmillió forintért „sarcolja” a hátrányos helyzetű családokat, miközben 6,5 milliárdot odaadnak „Orbán Viktornak és csapatának”. Emlékeztette Papp Lászlót, hogy az ő feladata a város fejlődésének biztosítása és tenni a lakosok jobb létéért. Papp László visszautasította Varga Zoltán stílusát és hangnemét, majd kifejtette, hogy a város kilenc nappali ellátóhelyéből négyet átcsoportosítottak más helyre úgy, hogy az idősek, az óvodások és a bölcsődések esetében nincs érdemi beavatkozás az ellátásukba. – Képviselő úr, ön alternatív valóságban él. Itt meg kell oldani a problémákat. A körülményekhez alkalmazkodni kell, hogy működőképesek maradjunk – fogalmazott a városvezető, majd egyebek mellett felsorolta, hogy mi mindent nyújt a város szociális ellátórendszere. Széles Diána hozzáfűzte, hogy Debrecen gondoskodó város, továbbá Varga Zoltán által elmondottak köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.

A másik, sokakat érintő napirendi pont a temetkezési rend és a temetkezési díjak átlagosan 18 százalékos emeléséről szóló előterjesztés, gyakorlatilag vita nélkül ment át a közgyűlésen.

Az előterjesztést Papp László azzal egészítette ki, hogy az infláció miatt emelik a díjakat. Vaszkó László kérdésére, hogy ez mennyi plusz bevételt jelent a városnak elmondta, hogy semennyit, mert a bevételtöbblet a szolgáltatást végző AKSD kasszáját erősíti. A cég pedig a kiadásaira, köztük bérekre fordítja a pénzt. Ha nem lenne tarifaemelés, kezelhetetlen helyzet alakulna ki, mert a város nem tudja odaadni az AKSD-nek a többletköltséget.

A parkolási díjak 15 százalékos emelését, valamint zöld rendszámú (elektromos) autók ingyenes töltésének megszüntetését is többségi szavazással fogadta el a közgyűlés.

Ám arról, hogy a zöld rendszámú autók ingyenes parkolását kivezessék-e, konstruktív vita bontakozott ki. Gondola Zsolt Zoárd, Madarasi István és Vaszkó Imre kérte a polgármestert, fontolja meg az ingyenes parkolás megszüntetésének gondolatát, már csak azért is, mert Debrecen egy zöld, környezetbarát város,  és ha lehet, ebben kövessék a fokozatosságot. A vita közben feltett kérdésre válaszolva Nyikos István, a DV Parking vezetője elmondta, a parkolási díjak emelése 120 millió forint plusz bevételt, a töltés pedig 20-25 millió forint kiadást jelent éves szinten a társaságnak. A gond inkább az, hogy naponta 179 helyet foglalnak a zöld rendszámos autók.

Végül Madarasi István határozati javaslat kiegészítési javaslatát egyhangúlag elfogadta a közgyűlés – a debreceni lakosok által tulajdonolt zöld rendszámú autók parkolási díjmentessége maradjon meg. Erről, egy előterjesztés elkészítése után várhatóan a december 15-i közgyűlésen szavazhatnak.

A debreceni vagyonkezelő 2022 első félévének tevékenységéről szóló beszámolót ugyancsak többségi szavazással fogadták el a közgyűlés tagjai. A kiegészítésben Papp László elmondta: a költségek növekedése, az árszabályozás nehézkesebbé teszi a közszolgáltatások működését. Ezért bizonyos beavatkozásokat végre kell hajtani a szolgáltatási díjaknál. A rendszer egyik legneuralgikusabb pontja a vízmű. Ezt nem engedték ki a város hatóköréből, így a veszteségfinanszírozás a városra hárul. A vízműnek ez lesz az első veszteséges éve, de a csökkenő energiaárak javíthatnak ezen a pozíción a következő évben.

KZS

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Bajban a Fidesz – derül ki a Závecz Research felméréséből
Bajban a Fidesz – derül ki a Závecz Research felméréséből
Az EP-listák támogatottságánál már Magyar Péter pártját is mérték.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.