Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sokan állnak az állatvédelem mellett Debrecenben

| 2022. 09. 20. | 10:05:00
Kerekasztal-beszélgetést folytattak az ügyben.
Sokan állnak az állatvédelem mellett Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Állatvédelmi témájú kerekasztal-beszélgetést és sajtótájékoztatót szerveztek Debreceni Kutyaház Állatotthonban szeptember 19-én. A beszélgetés mellett adományt is átadtak – olvasható a debreceni polgármesteri hivatal közleményében.

Az eseményen részt vett Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos, aki elmondta, országjárásának tizedik helyszíne Debrecen. Az országjárás alkalmával kerekasztal-beszélgetéseket folytat azokkal a helyi döntéshozókkal, akik az állatvédelemért helyben tudnak sokat tenni, s így megismerheti a helyi véleményeket, problémákat is.

A cívisvárosban folytatott három órás véleménycsere is azt mutatta, hogy sokan állnak az állatvédelem ügye mellett. Elhangzott, együtt sikeresen lehet dolgozni az állatvédelem érdekében.

A kormánybiztos megjegyezte, a debreceni állatmenhely is ékes példája annak, hogy egy-egy jól szervezett civil egyesület hogyan tud magas minőségű menhelyi munkát végezni. Nemrég zárult le egy olyan kormányzati pályázat, ahol kifejezetten állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek lehetnek a kedvezményezettek, és abból is látszik, milyen sokan állnak az ügy mellett, hogy több mint 200 pályázat érkezett.

Az eredményhirdetést szeptember végén tartják. A pályázat előfinanszírozott, tehát a nyertes civil szervezeteknek nem kell majd előre forrást biztosítaniuk céljaik megvalósításához.

Ovádi Péter szerint fontos, hogy a kormányzat kijelölje azt az utat, melyen az állatvédelem területén szeretne járni. – Ilyen például a felelős állattartásra való figyelemfelhívás, valamint nagyon fontos, hogy beszéljünk az ivartalanítás szükségességéről. Utóbbi esetében például a Magyar Falu Program keretében az országban több mint 600 önkormányzat kapcsolódhatott be a felelős állattartást elősegítő akcióba, és így összesen 14 ezer kutyát és macskát ivartalanítottak. Számos lépést kell még tenni az állatvédelem ügyében, de összefogással nagyon sok mindent el lehet érni – mondta a kormánybiztos.

Több hónapra elegendő eledel

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere azt emelte ki, hogy a Debreceni Kutyaház Állatotthon fogadja be a városban a legtöbb rászoruló állatot: jelenleg 180 kutya és 70 macska van itt. Ellátásuk érdekében az Euro Pet Export Kft. már nem először adományoz állateledelt.

Most Mészáros Orsolya, a cég tulajdonosa 5000 kilogrammnyi állateledel-adománnyal érkezett. Ez több hónapig szolgálhatja majd az állatotthonban élő állatok élelmezését. Széles Diána szerint kormányzati szinten a megfelelő helyre került az állatvédelem ügye, és Debrecen a gondoskodó város gondolat jegyében a civil szervezetekkel összefogva szintén figyel az állatokról való gondoskodásra.

– Ez a debreceni kerekasztal-beszélgetés is mutatta azonban, hogy bőven van még tennivaló ezen a területen, főleg a felelős állattartás hangsúlyozása kapcsán. A cselekvést megyei szinten is össze kell hangolni, amihez Debrecen városa segítséget kíván nyújtani – hangsúlyozta az alpolgármester.

Széles Diána elmondta, soha nem látott források érkeznek a civil szervezeteken keresztül ivartalanításra, valamint az állatmenhelyek fenntartására. Az alpolgármester ugyanakkor felhívta a piaci szereplők, vállalkozások figyelmét arra, hogy az állatvédelem ügye megérdemli az ő támogatásukat is, amint azt a mai állateledel-adomány is jól mutatja.

Pósán László országgyűlési képviselő szerint hétköznapi életünknek oly mértékben részesei az állatok, hogy nem lehet őket figyelmen kívül hagyni. Magyarország egy évvel ezelőtt Európa egyik legszigorúbb jogszabályi környezetét teremtette meg az állatvédelemre vonatkozóan.

Ez volt az első lépés, és a mai beszélgetés közben is kezdtek kirajzolódni új, a jövőben megoldandó feladatok is. A képviselő hangsúlyozta, ő személy szerint annál is inkább érintettnek érzi magát ebben a témában, mert az Országgyűlésben Debrecennek egy olyan részét képviseli, ahol az állattartásnak minden formája jelen van a lakótelepek hobbiállataitól a kertségi városrészek haszonállataiig.

– Sajnos vannak elhagyott, utcára kirakott állatok is, akikre szintén figyelmet kell fordítani. A magyar társadalomban nagyon sok olyan jó szándékú ember van, akik állatmenhelyeket alapítanak és tartanak fenn, s olyanok, akik adományokkal tudják támogatni ezek működését. Az e munkát támogatók sorába az elmúlt években a magyar állam is felsorakozott – fogalmazott.

Pósán László reményének adott hangot annak kapcsán, hogy egyszer eljön az idő, amikor nem lesz szükség állatmenhelyekre, mert minden állat gondoskodó közegben fog tudni létezni. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Feltárulhat a debreceniek előtt a spanyol foci titka
Feltárulhat a debreceniek előtt a spanyol foci titka
Herczeg Andrásék a Villarealnál okosodnak.
Hétvégére visszatér a kora nyárias idő
Hétvégére visszatér a kora nyárias idő
Vasárnap akár 27 fok is lehet.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.