Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Házi praktikák fogkő ellen

| 2022. 08. 05. | 19:00:00
Ha ezeket betartod, szebb lesz a mosolyod.
Házi praktikák fogkő ellen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy egészséges, ragyogó fogsor nemcsak, hogy önbizalmat ad a viselőjének, de garantáltan bizalomgerjesztőbb lesz mások számára is. Segíthet a kapcsolatteremtésben, mely a magánéletben és a munkahelyen is jól jöhet. Annak érdekében azonban, hogy fogaink megőrizzék egészséges állapotukat, rendszeresen ügyelni kell ápolásukra.

Miért képződik fogkő?

A fogkő lepedék és ásványi anyagok felhalmozódása a nyálból, amely megkeményedik. A fogkő bevonhatja a fogak külső részét, és behatolhat az ínyvonal alá. Olyan érzetet kelthet a szájban, mintha egy kérges takaró volna a fogakon. A fogkőlerakódások, amelyek gyakran a fogak mögött és között telepednek le, sárgának vagy barnának tűnnek. A fogkő és elődje, a lepedék egyaránt tönkreteheti a fogak egészségét.

A fogkő és a lepedék ráadásul rossz leheletet okoz a baktériumok felhalmozódása miatt, elpusztítja a zománcot, a fogak kemény külső rétegét, ami fogérzékenységhez, fogszuvasodáshoz és akár fogvesztéshez is vezethet. Emellett a fogkő elősegíti az ínybetegségeket is, ezért fontos időben megszabadulni tőle.

Mit tehetünk ellene otthon?

Noha a megfelelő szájhigiénia gyakorlása segíthet távol tartani a lepedéket, előfordulhat, hogy a fogkőeltávolítás nem lesz olyan egyszerű. A fogkő ugyanis annyira megkeményedhet, hogy csupán fogkefe segítségével nem tudunk tőle megszabadulni.

Megfelelő szájápolás

Fontos, hogy naponta kétszer mossunk fogat, olyan sörtéjű kefével, amely nem sérti fel a fogínyt. A kézi vagy elektromos fogkefe választása személyes preferencia kérdése, mindkettő hatékonyan távolítja el a lepedéket, ha helyesen és következetesen használjuk. Fogmosáskor gyengéd, rövid mozdulatokat alkalmazzunk. Emellett pedig fontos, hogy fluoridos fogkrémet használjunk és naponta egyszer iktassuk be a fogselyem használatát is.

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna hatékonyan felszámolja a lepedékképződést. Evés és ivás után a fogakban rekedt cukrok reakcióba lépnek a szájban lévő baktériumokkal, és savat termelnek. Amint a sav a kritikus pH-érték alá esik, felemészti a zománcot és a dentint, és fogszuvasodást okoz. A szódabikarbóna megemeli a száj pH-értékét, és lúgos környezetet hoz létre, amely megakadályozza az üregek kialakulását.

Azonban érdemes tudni, hogy önmagában a szódabikarbónával való fogmosás nem elegendő a baktériumok elpusztításához, a lepedék és a fogkő eltávolításához, valamint a fogszuvasodás megelőzéséhez. Bár segíthet a lepedék lebontásában, idővel nem lesz képes szabályozni a lepedékképződést és az esetleges fogszuvasodást. Ezenkívül a szódabikarbóna nem tartalmaz fluoridot, pedig ez segít megerősíteni a fogzománcot, és megvédi a fogakat, valamint az ínyt a szuvasodástól.

Kerüljük a káros szokásokat!

Az étrend megváltoztatása segíthet a lepedék és a fogkő lerakódásának megelőzésében – sok más pozitív élettani hatás mellett. A cukor, a keményítő és a savas ételek fogyasztásának visszaszorítása csökkentheti a fogszuvasodás kockázatát.

A lepedék és a fogkő képződésének visszafogása érdekében érdemes kerülni az édességeket, valamint keményítő-, illetve cukortartalmú ételeket, melyek a fogakhoz tapadhatnak. De javasolt a burgonyachips és bizonyos szárított gyümölcsök fogyasztásának kerülése is, sőt emellett a citrusos gyümölcsleveket és a cukros üdítőitalokat is érdemes elhagyni. A dohányzás és az alkoholfogyasztás szintén jelentős károkat okozhat a száj és a fogak egészségében, ezért erősen javasolt ezeket is hanyagolni, ha szép és egészséges fogsorra vágyunk.

Szakemberi segítség

Az időszakos fogorvosi látogatások során a szakemberek hatékonyan, szakértelemmel végzik a fogkőeltávolítást. Érdemes évente ellátogatnunk egy szűrésre, így elkerülhetjük a nagyobb gondokat. Ha túl sok fogkövünk van, ami már ínybetegséget okozott, a fogorvos javasolhat egy mélytisztítást is. Ilyenkor a lepedéket és a fogkövet az ínyvonal felett és alatt egyaránt eltávolítják, a fogak gyökereit kisimítják, hogy elősegítsék az íny visszatapadását a foghoz. Egyes esetekben lézer is használható a baktériumok elpusztítására az íny zsebében.

Összességében tehát érdemes rendszeresen ellátogatni fogorvosunkhoz, hogy ő alaposan és maximális szakértelemmel távolítsa el a fogkövet, hogy szép és egészséges mosollyal távozhassunk. Az otthoni praktikák ezt az eljárást nem fogják tudni helyettesíteni!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Ütközés a debreceni kereszteződésben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.