Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagy tervek az injekcióvízzel Debrecenben

| 2022. 07. 01. | 16:19:00
A Gyémánt-Net Kft.-nél egy olcsóbb víztechnológiai eljárás kidolgozása a cél.
Nagy tervek az injekcióvízzel Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jelentős költségmegtakarítást érne el az úgynevezett injekcióvizek előállításában a Gyémánt-Net Kft.; a debreceni cég egy 735 millió forint értékű, most kezdődő kutatás-fejlesztési programban kísérletezné ki és valósítaná meg az ehhez szükséges technológiát. A 175 munkavállalót foglalkoztató, 17 éve működő cég ügyvezető-résztulajdonosa, Daróczi István július elsején a sajtónak is összefoglalta a víztechnológiai projekt lényegét.

Világszerte teljesítenek megrendeléseket egyedi gépek, berendezések, technológiák megvalósítására

– A víz világszerte központi kérdés a háztartásoktól az iparig, hiszen mindenkinek szüksége van meghatározott minőségű vízre. Ezeknek a gyártása, eljuttatása nagyon erőforrásigényes, a mai energiaárak mellett pedig kulcskérdés a ráfordítások optimalizálása, a hatékonyságnövelés. A Gyémánt-Net célja az, hogy a gyógyszeriparban, a vakcinákhoz, fecskendőkbe használatos injekcióvizet (WFI) a mai költségnél 50-80 százalékkal olcsóbban állítsuk elő – hangsúlyozta az ügyvezető. Mint kifejtette, az injekcióvíz gyártásának fontos lépése a szűrés, majd a vizet – nagy energiabevitel árán – felhevítik, elpárologtatják, kondenzáltatják. Utána még a felhasználásig nagyon magas hőmérsékleten tartják ezt a vizet annak érdekében, hogy a meghatározott értékeket validált (hitelesített) módon produkálják.

– A most kezdődő 3 éves kutatás-fejlesztés lényege az, hogy a folyamatot alacsony hőfok mellett, magas minőségű szűréstechnológiával vigyük végig és az injekcióvizet a felhasználási helyén sem kellene magas hőfokon tartani. A megtakarítást a nagy energiabevitel kikerülésével kívánjuk elérni, ha pedig hatékony technológiát valósítunk meg, annak helye lesz a piacon

– emelte ki az ügyvezető, hozzátéve, az eljárással mások is próbálkoznak. A cég a 735 milliós projektre 394,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból.

Ötven.nyolcvan százalékos megtakarítás elérése a cél

Egyik munka hozta a másikat

A Gyémánt-Net Kft. tulajdonosai a már említett Daróczi István és Murguly László, akik 14 éves koruk óta barátok, és huszonévesen, egy hasonló profilú cégnél dolgozva döntöttek a saját lábra állás mellett. 2005-ben egy tizenkét fős csapattal vágtak neki, gyógyszeripari karbantartási munkákat vállaltak. Jellemző, hogy az alapítók gárda összes tagja ma is a cégnél dolgozik. Egyik partner hozta a másikat, miközben maguk is folyamatosan mentek a lehetséges munkák után. Mára a magyar gyógyszergyártás összes fontos szereplőjének dolgoznak, a BorsodChemnél például nagybeszállítók.

A cég jelenleg 175 saját munkavállalóval rendelkezik, mellette ötvenen alvállalkozóként kapnak folyamatosan munkát a társaságtól. Stabil, kiszámítható megélhetést biztosítanak, tavaly például egyetlen felmondólevelet sem kellett kitölteniük Daróczi Istvánéknak. Az ügyvezető az új projekt pénteki ismertetése során külön megköszönte kollégáinak a lojális munkát és szakértelmet, hangsúlyozva, hogy a fejlődést közösen érték el.

Tizenketten kezdték, ma a cégnek 175 munkavállalója van

A Gyémánt-Net a gyógyszeripar mellett a nehézvegyipar és a hidrogéntechnológiával foglalkozó cégek beszállítója is. Utóbbiak a jövőben az üzemanyag-előállításban bírhatnak meghatározó erővel. – A mi tevékenységünk az egyedi gépek, berendezések, technológiák tervezése, gyártása, karbantartása saját hatáskörben és munkaerővel. Az elmúlt három évben a pályázati lehetőségeket kihasználva folyamatosan beruháztunk és fejlesztettünk a hatékonyság és a gyártókapacitás terén, összegében 4,5-5 milliárd forint értékben. A kutatás-fejlesztésben is van tapasztalatunk, a közelmúltban egy mobil, kórházi veszélyes hulladékok ártalmatlanítását célzó és egy, a tengeri hajózáshoz kapcsolódó, a szennyvíziszap-szállításra reagáló technológiát is fejlesztettünk – mondta.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Az előzetes eredmények szerint a szavazatok több mint 87 százalékát kapta
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Csak a Dűne 2 előzte meg az első hétvége jegyértékesítése alapján.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés