Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A mesterségek világába kalauzol a Galiba Gyermekfesztivál

| 2022. 07. 28. | 14:46:00
Az ingyenes debreceni rendezvény fókuszpontjában továbbra is a család áll.
A mesterségek világába kalauzol a Galiba Gyermekfesztivál
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezerkétszáz hazai táncos, négyszáz külföldi karneváli felvonuló és körülbelül ötszázezer élővirág érkezik a Debreceni Virágkarneválra. Az 56 éves tradícióval rendelkező esemény kísérőprogramjaként a Galiba Gyermekfesztivál öt napon keresztül biztosít élményeket a fiatalok és családjaik számára augusztus 17. és 21. között – az országban egyedülálló módon, ingyenesen. Helyszíne idén is a debreceni állatkert és a Vidámpark lesz. 

Interaktív és izgalmas színpadi produkciókat, koncerteket láthatnak az érdeklődők, emellett kézműves foglalkozásokat, sportbemutatókat tartanak, továbbá bemutatják a különböző szakmák és mesterségek világát.

– A nagy nemzeti szándék, hogy minél több gyermek szülessen; ezzel összhangban a családok és a gyermekek éve volt 2010-től folyamatosan. A város legnagyobb brandje a virágkarnevál, és szerettük volna, hogy gyermek virágkarnevál is legyen – mondta Széles Diána a Galiba Gyermekfesztivált beharangozó, július 28-i sajtótájékoztatón. Kifejtette, tíz évvel ezelőtt azt szerették volna, hogy speciális gyermekprogramok is legyenek a városban, és ez a terv sikerült, hiszen mára a Galiba kinőtte magát az egynapos rendezvény árnyékából. – Mindig is fontos célkitűzésünk volt, hogy a turizmus ne csak egy napról szóljon, hanem a programokat megelőzően is idevonzzuk a régióból a tömegeket. Ilyenkor szinte megduplázódik a város lakossága, és ez fontos, hiszen így bevétele van a városnak és a szolgáltatóknak, munkahelyek jöhetnek létre – utalt az alpolgármester a virágkarnevált megelőző rendezvénysorozat fontosságára.

Örömmel jelentette be, hogy július 31-én a Nagyerdőn található Sziget-kék tematikus játszótér is megnyitja kapuit, ami szeptemberig minden hétvégén ingyenes programokkal várja a gyerekeket.

– Az a hosszútávú célunk, hogy a Nagyerdei Kultúrpark Közhasznú Nonprofit Kft. mindenféle élménnyel ellássa a gyerekeket a városban. Eddig is volt egy fantasztikus Vojtina Bábszínházunk, de az igazából csak egy szegmenst tudott elérni. Most azt szeretnénk, ha augusztusban minden gyermekhez és családhoz eljutnánk, és azt gondolom, ez egyedülálló mind a város, mind az ország történetében – fogalmazott.

Korponai Tibor, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. programigazgatója felidézte, a Galiba Gyermekfesztivál a virágkarnevál kistestvéreként jött létre 10 évvel ezelőtt. Az volt az eredeti koncepció, hogy kicsiben, közösségi élményként megtapasztalhassák a gyerekek és szüleik, milyen megtervezni egy virágkocsit, aztán azt kétkezi munkával megcsinálni, végül több ezer ember előtt megjelenni a színes kocsikkal, és learatni a babérokat. – A Galiba nem titkoltan törekszik arra, hogy megőrizze a régi hagyományokat, de emellett nyisson az új technológiák felé; idén ez is meg fog jelenni a fesztivál programjai között – fogalmazott. Kiemelte, a rendezvény fókuszpontjában továbbra is a család áll, és nagyon figyeltek arra is, hogy ne kizárólag a gyerekeknek szóljanak az események, hiszen meglátása szerint nincs rosszabb az unatkozó szülőknél és nagy testvérnél. 

3D nyomtatás, robotika, VR játékok is lesznek a rendezvényen, de a hagyományos fesztiválelemek is megjelennek, mint például az óriás gólyalábasok, a bűvészek, a gyermekzenekarok, de bábelőadáson is részt vehetnek az érdeklődők.

Nagy Gergely Sándor, a Nagyerdei Kultúrpark Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a Nagyerdő mindig is a családokról szólt, melynek új ékköve lehet a hamarosan megnyíló Sziget-kék játszótér. – Léptékváltásban van a kultúrpark is, a látogatói szám megduplázódott a nyolc évvel ezelőttihez képest – mondta, hozzátéve, folyamatosan törekednek a Vidámpark elemeinek megújítására, és reményeik szerint a közeljövőben egy új eszközt is elhelyezhetnek itt, ami egy szabadesés-torony. 

Tavaly 23 ezer ember szórakozott a Galiba Gyermekfesztiválon. Idén is legalább ennyit várnak az öt nap alatt. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Ütközés a debreceni kereszteződésben.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.