Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ennyi civil szervezet kapott pénzt a debreceni önkormányzat alapjaiból

| 2022. 06. 14. | 17:10:00
2021-ben 28 szervezetet segítettek helyiségek biztosításával, kedvezményes bérleti díjjal, ingyenes hasznosításba adással.
Ennyi civil szervezet kapott pénzt a debreceni önkormányzat alapjaiból
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mintegy 27 millió forinttal támogatott a debreceni önkormányzat tavaly civil szervezeteket a hatáskörébe tartozó civil, kulturális, ifjúsági és sport alapból, a pályázók 92 százaléka nyert pénzt különféle célokra; a város ellátási szerződés formájában nyújt támogatást civil szervezeteknek közművelődési feladatokra, szociális és gyermekjóléti szolgáltatásokra és más módokon keresztül is segítik a szféra működését.

A debreceni önkormányzat „Civil Stratégia” néven futó programja hivatott szélesebb betekintést engedni a város és a civil szervezetek együttműködésébe; a 2020-2021-es beszámolót nemrég fogadta el a közgyűlés. A pandémia a két évvel ezelőtti pályázati kiírást „elvitte”, tavaly viszont – az illetékes szakbizottságok véleménye alapján – a 

  • a civil alapból 15,8 millió forintot 52 szervezet;
  • a kulturális alapból 2,2 millió forintot 17 szervezet (15 civil);
  • az ifjúsági alapból 1,8 millió forintot 15 szervezet (11 civil);  
  • a sportkeretből 7,4 millió forintot 33 szervezet

között osztottak szét.

A civil alapból kertségi, lakótelepi közösségépítő programokat, a felelősségvállalást és a fenntartható fejlődést segítő szervezetek kaptak.

A kulturális alapból közösségi kulturális projekteket, nyitott alkotócsoportokat, Debrecenhez fűződő művészeti-tudományos kiadványokat, a városhoz kapcsolódó előadókat, alkotókat, kutatókat, művészeti csoportokat, debreceni kulturális intézményeket, szakmai szervezeteket, egyesületeket, alapítványokat, nonprofit gazdasági társaságokat támogatottak.

Az ifjúsági alapból fiatalok alkotta vagy őket bevonó csoportok tevékenységét segítették.
A sportkeretből sportszervezetek működésére, nemzetközi és utánpótlásversenyekre, olimpikonok felkészülésére, létesítményhasználati támogatásra fordítottak pénzt.

Az önkormányzat egyedi döntés alapján az elmúlt két évben kulturális, családi rendezvényekre, valamint egyéb közösségi programokra 23 civil szervezet részére 18,6 millió, sportfeladatokra 2 civil szervezet részére mintegy 700 ezer forint támogatást biztosított.

A közvetlen pénzjuttatás mellett az önkormányzat helyiségek biztosításával, kedvezményes bérleti díjjal, ingyenes hasznosításba adással segíti a szféra szereplőit (tavaly 28 szervezet élt valamelyik lehetőséggel). De ide tartozik az a támogatási forma is, mely esetében közterületek térítésmentes használatba adásával, kedvezményes terembérlettel könnyít az önkormányzat, például civil szervezetek révén megvalósuló városrészi programoknál (gyermeknap, advent stb.). 

Endorfinszolgáltatók

Önkormányzati közfeladatként végzett közművelődési feladatokra 2021-ben 3 civil szervezet kapott pénzt, összesen 1,8 millió forintot. Általánosságban elmondható, hogy olyan társaságokról van szó, amelyek jól ismerik a településrészen élők igényeit és nincs a közelben közművelődési intézmény (Műhelytelep, Zsibogó, Nagysándortelep, Tócóvölgy, Tócóskert, Epreskert stb.). E helyütt említendő: az önkormányzat a hajléktalanellátásra a ReFoMix Kft.-vel, a fogyatékos személyek nappali intézményének működtetésére a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközséggel, népkonyha biztosítására a Cívis Szociális Étkezési Központtal, családsegítési és gyermekjóléti szolgálatra a Héra Egyesülettel és a Forrás Lelki Segítők Egyesületével, valamint a 18-35 év közötti szenvedélybetegek és pszichiátriai betegek közösségi ellátására a Lelkierő Fiatalon a Fiatalokért Egyesülettel kötött határozatlan idejű ellátási szerződést. 

Az önkormányzat intézmények közül a Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. (DEMKI) folyamatosan együttműködik a helyi civilekkel, városrészi programokba is bevonva őket (Rocksuli, Debreceni Fotóklub, Motolla Egyesület, Alföld Gyermekszínpad, Főnix Diákszínpad stb.). A Méliusz Juhász Péter Könyvtár Központi Könyvtára biztosít állandó helyet az Amerikai Kuckónak, a Benedek Elek Fiókkönyvtár épületében működik a Debreceni Alliance Française Kulturális Egyesület, valamint az Alföld szerkesztősége. 

A jelent, de még inkább a jövőt tekintve egyre fontosabb szerep juthat a B24-nek (Batthyány utca 24.), amely a múlt évben művészeti nyitott térként kapcsolódott be a város kulturális életébe a Debreceni Német Kulturális Fórum és az Endorfin Egyesület közös munkájának köszönhetően.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Háborúellenes lemezt készített a debreceni zenekar
Háborúellenes lemezt készített a debreceni zenekar
Csak háború ne legyen... Üzenet Magyarországról! a címe.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Felszállt a első isztambuli járat Debrecenből
A török város kelet és a nyugat különleges ötvözete.
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!
Macska szorult helyzetben – a debreceni tűzoltók segítettek
Macska szorult helyzetben – a debreceni tűzoltók segítettek
A Mikszáth Kálmán utcában kellett a létra.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Már több mint 250-en rögzítették a véleményüket – április végéig még te is megteheted!