Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A jövő gazdaságát építik a Brassaiban is

| 2022. 06. 15. | 19:50:00
Modern gyártásszimulációs eszközzel gazdagodott a Debreceni SZC technikuma.
A jövő gazdaságát építik a Brassaiban is
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szakképzés során fontos cél a digitális kompetenciák fejlesztése, valamint a használható és modern szaktudás megszerzésének támogatása. Ehhez illeszkedve a gyártásszimulációs eszközök révén – hazánkban egyedülálló módon – az oktatási intézmények a legkorszerűbb technológiával tudják modellezni a gyártásban használatos gépek működését.

A gyártásszimulációs eszközök segítik a tanulókat a gyakorlati készségek elsajátításában és elmélyítésében.

A projekt ezen fejlesztése során 10 gyártásszimulációs eszközt szerez be, majd a konzorciumi partner szakképzési centrumok intézményeiben helyez el az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. A komponens szerződéses összértéke nettó 1,4 milliád forint ebből 122,7 millió forint a gyártásszimulációs eszközönként fizetendő vételár, mely magában foglalja a gép szállítását, üzembehelyezését, valamint a használatához kapcsolódó oktatást.

– Debrecenbe mindig nagy örömmel érkezek, mert ez azt jelenti, hogy a szakképzési centrum berkein belül valami fontos történt – mondta a gyártásszimulációs eszköz átadóünnepségén Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke. Hozzátette, az átadott eszköz nem csupán támogatja a képzést, hanem azt is elősegíti, hogy a munkaerőpiacra versenyképes munkaerő kerüljön majd ki. – Debrecenben erre nagy szükség lesz, hiszen nem csak a szakképzési centrumok, hanem maga a város és az ipari kultúra is nagyot fejlődik. Elsősorban az a cél, hogy a tanulók felkészüljenek az Ipar 4.0 számára megfelelő termelési rendszerek, technológiák, ipari automatizálási és vezérlési technológiák alkalmazására – összegezte.

Pósán László, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke az eseményen elmondta, a szimulációs eszközök megjelenése a szakképzésben egy nagyon szerencsés fejlemény. – Ezek segítségével oly módon lehet megtanítani a gyakorlati ismeretekre a fiatalokat, hogy az a másik oldalon ne jelentkezzen anyagi veszteségként egy vállalkozásnál és már csak akkor engedik oda tényleges gyártási sorokhoz a tanulókat, amikor az ilyen gyártásszimulációs eszközöknél bizonyították, hogy értenek hozzá. Pósán László hozzátette, ha pedig arra keressük a választ, miért van az, hogy Debrecenben az ipari kapacitás bővülése ilyen nagyütemű, és minek köszönhető, hogy újabb és újabb befektetők állnak sorba, akkor a szakképzést biztosan kiemelt helyen kell említenünk – fogalmazott.

– A jövő gazdasága Debrecenben épül és az a gondolkodás, hogy ezt felépítsük, nem most indult el – mondta Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere. Hozzátette, a város vezetése a polgárokkal együtt felismerte, Debrecent erőssé kell tenni és ebben a tekintetben nagyon fontos, hogy a helyi gazdaság erős legyen. – Egy nagyon erős gazdaságfejlesztés indult el városunkban, aminek az alapja az oktatás fejlesztése volt. A világ nagyon gyorsan változik, a technológiai fejlődés rendkívüli mértékben felgyorsult, a verseny pedig óriási az országok és a cégek között is.

Nagyon fontos, hogy a jövő generációjának számára jövőképet tudjunk nyújtani, hiszen sok kihívás van a világon.

Ha akad egy olyan város, ahol a fiatalok hosszútávon tervezhetnek, biztos megélhetést találhatnak, akkor tudunk jövőképet nyújtani nem csupán a debreceni fiataloknak, hanem a régióban élőknek is – emelte ki.

Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója arról beszélt, hogy bár a magyar szakemberképzés mindig is komoly múlttal rendelkezett, a 2000-es évek gazdasági változásai, fejlődése miatt szükségessé vált egy rugalmas és a kor kihívásainak megfelelő rendszer kialakítása. – Ennek az alappillérei a korszerű oktatási infrastruktúra, az innovatív oktatók és azok az ipari szereplők, akik a duális képzésben az iskolákkal és az oktatókkal közösen együttműködve olyan tudással vértezik fel a diákokat, akik a legmerészebb kihívások között is megállják a helyüket. Nem véletlen az sem, hogy ez a gyártásszimulációs eszköz a Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikumba került, hiszen az intézményben hagyománya van az innovációnak – fogalmazott a főigazgató.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kihallgatták Varga Juditot
Kihallgatták Varga Juditot
A volt igazságügyi miniszter a Központi Nyomozó Főügyészségen járt.
Hirdetés
Hirdetés
Újabb utca aszfaltozásával folytatódik az útépítés Bárándon
Újabb utca aszfaltozásával folytatódik az útépítés Bárándon
Az olcsóbb konstrukció további útépítéseket tesz lehetővé.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés