Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nemzetközi minősítést kapott a debreceni orvosképzés

| 2022. 05. 31. | 17:25:00
Növeli az itt szerzett diploma értékét.
Nemzetközi minősítést kapott a debreceni orvosképzés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetem általános orvosképzése kapta meg az Orvosképzési Világszövetség (WFME) szempontrendszere szerinti akkreditációt. A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság minősítése jelentősen növeli az itt szerzett diploma értékét. Az akkreditáció 8 évig érvényes - írta az unideb.hu

Az orvosi diploma honosításához az Egyesült Államokban teljesíteni kell egy vizsgát, a United States Medical Licensing Examination-t (USMLE). Erre 2024 után csak azok jelentkezhetnek, akik olyan egyetemen szereztek diplomát, melynek képzését az Orvosképzési Világszövetség, a World Federation for Medical Education (WFME) által elismert szervezet akkreditálta. A Debreceni Egyetem akkreditáló szervezete a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB), melynek tevékenységét egy másfél éves eljárás végén idén márciusban ismerte el a WFME.

Az eljárást a MAB részéről Mátyus László, a szervezet Orvos- és Egészségtudományi Bizottságának elnöke, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja koordinálta, munkáját többek között Panyi György professzor és Németh Norbert professzor is segítette.

- A szükséges dokumentumok benyújtása után, a Pécsi Tudományegyetemen végzett próbaakkreditációt követően, már „élesben” a Debreceni Egyetemen kezdődött el az általános orvosképzés akkreditációs eljárása. Mindezek eredményeként végül a MAB megkapta az elismert státuszt az Orvosképzési Világszövetségtől, így a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara – Magyarországon elsőként – a WFME szempontrendszerei szerint akkreditált orvosképzést nyújt a hallgatóknak – tájékoztatta a hirek.unideb.hu-t Mátyus László professzor.

Az eljárásban vizsgálták és értékelték többek között a képzési programot, az oktatók kiválasztását, az oktatási infrastruktúrát, a klinikai képzés feltételeit, a minőségbiztosítási folyamatokat, illetve a támogató folyamatokat, például a képzés során alkalmazott oktatási módszereket, az értékelés rendszerét, az oktatói teljesítményt, az oktatók képzését és fejlesztését.

- Az, hogy megkaptuk a minősítést, növeli az itt szerzett diploma értékét, illetve versenyelőnyt jelent a Debreceni Egyetemnek azokkal az intézményekkel szemben, amelyek még nem rendelkeznek ezzel az akkreditációval – hangsúlyozta a dékán.

Mátyus László hozzátette: fontos kiemelni azt is, hogy a kar sokat tanult és profitált az eljárás tapasztalataiból, működésünk minőségbiztosítási területen sokkal szervezettebb, átgondoltabb lett. Ez egy folyamat, amely szemléletváltást indíthat el az oktatóknál is.

- Ez az eljárás feltétlenül szükséges volt a debreceni orvosképzés Amerikai Egyesült Államokban történő folyamatos elismeréshez. Ez olyan országok jelentkezői számára is nagyon fontos, mint Izrael, Japán, vagy Dél-Korea, mivel ezen hallgatók saját hazájukban való elhelyezkedésében is fontos szempont ennek az akkreditációnak a megléte – emelte ki Jenei Attila professzor, a DE Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ igazgatója. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Bravúros debreceni győzelem az éremesélyes ellen
Bravúros debreceni győzelem az éremesélyes ellen
A tartalékos DEAC itthon tartotta a két pontot.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.