Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mérföldkő a Debreceni Nemzetközi Iskola életében

| 2022. 05. 24. | 15:37:00
Primary Years Programme státuszt szerzett a pallagi intézmény.
Mérföldkő a Debreceni Nemzetközi Iskola életében
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Nemzetközi Iskola (ISD) elnyerte az International Baccalaureate Primary Years Programme (IB PYP) státuszt, amely lehetővé teszi, hogy tovább erősítsék az oktatói csapatot, ezzel még inkább támogatva a diákok rendkívüli tanulási folyamatát. Az erről szóló, május 24-i sajtótájékoztatón Barcsa Lajos alpolgármester elmondta, az iskola létrehozása során is az volt a terv, hogy az óvodás kortól a középiskolai tanulmányok befejezéséig alakítsák ki a komplex oktatási rendszert.

– A mostani bejelentés azért mérföldkő, mert a Primary Years Programme-ot (PYP) – ami jellemzően 3-12 éves korig tart a gyerekek számára – a nemzetközi akkreditációs szervezet, az IB elismerte és akkreditálta a debreceni képzést. Ez az óriási eredmény mutatja, jó úton halad a Debreceni Nemzetközi Iskola, hiszen így az itt megszerzett bizonyítványokat a világ bármely táján elfogadják, és erre szerettünk volna építeni – fogalmazott.

Az alpolgármester kijelentette, itt nem állnak meg, hiszen a MYP-t (felső tagozat) és a DP-t (érettségire felkészítő) is szeretnék akkreditálni, ami az elkövetkezendő években megtörténhet.

Hozzátette, az önkormányzat közgyűlésének döntése értelmében ösztöndíjprogram is elérhető az iskolában, és a következő évtől már 10 ösztöndíjas gyermek tud a pallagi intézményben tanulni.

Tom McLean, az ISD igazgatója ismertette, az IB rendszert több mint ötezer iskola alkalmazza világszerte, és közel 150 országban segítik a diákokat a nemzetközi érettségiig.

Az akkreditációs folyamatról elmondta, ez egy szigorú, jól strukturált és a legjobb nemzetközi gyakorlatokon alapszik.

– Az IB iskolák a legképzettebb és nemzetközileg tapasztalt tanárokat tudják megnyerni maguknak a világ minden tájáról. Az ISD tanári kara is több mint tíz nemzetiségből áll, akik kiváló iskolákból érkeztek Debrecenbe. Az ISD IB World School státusz elnyerése lehetővé teszi számunkra, hogy tovább erősítsük az oktatói csapatunkat, ezzel még inkább támogatva diákjaink rendkívüli tanulási folyamatát – fogalmazott. Ismertette, az IB oktatók egy globális közösség tagjai, akik szakmai fejlődését az IB rendszer támogatja. A tanárok jelentkezhetnek IB munkacsoport-vezetőnek, vizsgáztatónak, iskolalátogatónak és tanácsadónak is.

Kutatások bizonyítják, az IB tanulók magasabb arányban kerülnek be az egyetemekre, és magasabb színvonalon teljesítenek, mint a nem IB iskolából érkező hallgatók. 

Kálmán Annamária, alsó tagozatos igazgató és PYP koordinátor elmondta, az ISD küldtetése, hogy a diákoknak olyan nevelést biztosítsanak, amely tartalmazza mindazokat a készségeket, tudást és személyiségfejlődést, ami a 21. század igényeinek megfelel. Helyi és nemzetközi szinten egyaránt. – Amikor belépek az osztálytermekbe, lenyűgöző látni, hogy milyen módszerrel tanulnak az ISD-ben a diákok. A PYP program egyik alappillére, hogy ösztönzi a fiatalokat a kritikus gondolkodásra és összetett problémák megoldására. Ennek alapján a diákjaink érdeklődők és motiváltak, hogy még több ismeretre tegyenek szert. Támogatjuk és biztatjuk őket, hogy gyakran kérdezzenek és keressék a válaszokat a számukra érdekes témakörökre – fogalmazott. 

Egy PYP osztályterem nagyban különbözik egy hagyományos oktatási rendszer tanulási terétől: rugalmasan átrendezhetők, ezzel is elősegítve a csoportmunkát és az új ötletek kidolgozását.

A diákok a nap során gyakran rendeződnek különböző csoportokba, így lehetőségük van együtt tanulni, akár az osztálytermeikben, a pihenőkben és a folyosókon, akár a szabadban – Az úgynevezett tanulói profilok (Learner Profiles) az IB oktatás alapjai, melyek jellemzik az ISD diákjait. Nyitott gondolkodású, gondoskodó és gondolkodó fiatalok. Egy második nyelv korai elsajátítása lehetőséget ad a gyerekeknek, hogy nyitottak legyenek egy globális világszemléletre. Az ISD-be járó tanulók rendkívül magabiztosan kommunikálnak, mivel életük része, hogy előadásokon vesznek részt, és maguk is rendszeresen előadnak. Ez a helyzet is a valós élethelyzetekre készíti fel őket – tette hozzá.

A PYP, azaz az IB alsó tagozatának csúcspontja a PYP kiállítás.

Ezen az eseményen a fiataloknak lehetősége nyílik arra, hogy bemutassák az IB tanulói profilokat, azaz azokat a tulajdonságaikat, amelyeket a PYP alatt sajátítottak el. Ez egy olyan tanulási folyamat lezárása, mely során csoportmunkában együttműködve, több tantárgyat érintő témát dolgoznak fel. Ebben a projektben valós globális problémákat tárnak fel és vizsgálnak meg, majd keresik rá a megoldást. Ilyen például az óceán szennyezése, a napenergia használata, vagy a méhek szerepének fontossága.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Debrecen „egyik legszebb és legcsendesebb” városrészén aszfaltoztak
Debrecen „egyik legszebb és legcsendesebb” városrészén aszfaltoztak
Fontos útvonalon fejlesztették, hiszen ez az utca vezet az orvosi rendelőhöz.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.