Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Új fejlesztésű szerverrel bővült az egyetem eszközparkja

| 2022. 03. 31. | 16:46:00
A járműipari kutatások elősegítése, fejlesztése a cél a Debreceni Egyetem Informatikai Karán.
Új fejlesztésű szerverrel bővült az egyetem eszközparkja
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az autonóm járművekkel és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatás-fejlesztésekben alkalmazzák azt az új fejlesztésű szervert, mellyel a Debreceni Egyetem Informatikai Karának eszközparkja bővült. A március 31-én bemutatott speciális berendezés az intézmény stratégiai jelentőségű járműipari kutatásait segíti – írja a hirek.unideb.hu.

A Debreceni Egyetem vezetése nevében Ailer Piroska, az intézmény műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese kiemelte, hogy az önvezető járműtechnológiával kapcsolatos kutatások új irányokat nyithatnak a képzésfejlesztésben és a biztonságosabb közlekedés megteremtésében.

– A térségbe települő járműipari beruházásokhoz kapcsolódva a Debreceni Egyetemen megkerestük a képzés- és kutatásfejlesztési tevékenységek között azokat a fókuszterületeket, amelyekben az intézmény hatékonyan megjelenhet. Ezek közül az egyik központi téma az autonóm vezetés. Szeretnénk elérni, hogy biztonságosabb legyen a közúti közlekedés, ehhez pedig olyan műszaki megoldásokra van szükség, amelyeket a kutatások hozhatnak felszínre. Terveink szerint a szerverbeszerzés segíthet abban, hogy hatékonyabbá tegyük egy járműbe szerelhető szofverfejlesztését. A tapasztalatokat az oktatásba is szeretnénk majd beépíteni – hangsúlyozta a rektorhelyettes.

Az önvezető járműtechnológia a vezetéstámogató rendszerek összekapcsolását jelenti, és ma már szinte minden új autóban megtalálható. Erre uniós előírás is van. Egyszer eljön az az idő, hogy az 5G hálózat elterjedésével az azzal kompatibilis járművek száma is megnövekedhet, ám addig ki kell alakítani az ehhez szükséges jogi környezetet is. Az önvezető járműtechnológia nagyban segíti a sofőrök munkáját, hiszen, ha van az autóban sávelhagyásfigyelő és utoléréses tempomat rendszer, akkor könnyebbé válhat a vezetés például nagy ködben, elkerülhető az út elhagyása, vagy megelőzhetők a balesetek. Ugyanakkor, amíg mi vagyunk a felelősek a sebesség megválasztásáért, addig a biztonságos közlekedés is a sofőr kezében van

– figyelmeztetett Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke.

Hajdu András, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja elmondta, hogy az IK-n az utóbbi időszakban jelentős lendületet vettek az adattudományi és a mesterséges intelligenciához fűződő kutatások, jelenleg is számos program van folyamatban az autonóm járművekhez kapcsolódóan.

Az elmúlt hetekben beüzemelt Nvidia DGX szerverrel olyan szoftver- és hardverkörnyezetet lehet integrálni, amelyekre szükség van az innovatív projektek megvalósításához.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Autók ütköztek a Külső Diószegi úton
Autók ütköztek a Külső Diószegi úton
Baleset Debrecen és Bánk között.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.