Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecenbe is elhozzák a cigány hősöket

| 2022. 02. 03. | 09:32:00
Hosszú évszázadok óta közös sorson osztozunk.
Debrecenbe is elhozzák a cigány hősöket
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az 1956-os forradalom és a rendszerváltoztatás idején példaértékű szerepet vállalt magyar cigányság hőseit bemutató vándorkiállítást indít a Terror Háza Múzeumot fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány a Roma Kapcsolatokért Felelős Kormánybiztossággal közösen. Az Együtt, szabadon – Magyar Cigány Hősök című tárlat országszerte 25 helyszínen, elsőként szombattól a pécsi Zsolnay Negyedben lesz látható.

– A cigányság a magyarsággal hosszú évszázadok óta közös sorson osztozik. Tehetségével, életerejével, művészetével, munkájával, és ha kellett, az életével szolgálta a közös hazát. Pedig túl sokszor kellett a többségi társadalomnál is nehezebb körülmények között helyt állnia – közölték a szervezők. Mint hangsúlyozzák,

a vándorkiállítás célja, hogy bemutassa a magyar cigányközösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy öntudatos és büszke magyar roma közösség felépítéséhez.

A tárlat több mint harminc - a legkülönbözőbb társadalmi háttérrel és foglalkozású - roma honfitársat mutat be, akik hozzájárultak a hazai cigányság közösségének építéséhez, Magyarország kulturális fejlődéséhez, színesebbé tételéhez vagy hazájuk szabadságáért áldozták életüket. Történetüket összeköti a közösségükért érzett felelősség, a tenni akarás és a kitartás - áll a közleményben.

A kiállítás segítségével megismerhető olyan roma hősök élettörténete, mint Cziffra György zongoraművész, Szakcsi Lakatos Béla zeneszerző, Szentandrássy István és Péli Tamás festőművészek, Rézműves Mihályné Lina óvodaalapító, Szirtes Zoltán orvos, Bogdán János, a világ első roma gimnáziumának egyik alapítója, Lakatos Menyhért író, költő, Nagy Gusztáv költő, műfordító, Kovács József Hontalan költő, újságíró, Debre Istvánné Magdolna pedagógus, Bari Károly költő, Choli Daróczi József költő, műfordító, valamint az 1990-es marosvásárhelyi fekete március hőse, Puczi Béla.

A vándorkiállítás Pécsen mutatkozik be először, de látható lesz Bátonyterenyén, Gyöngyösön, Egerben, 

Miskolcon, Ózdon, Sátoraljaújhelyen, Nyíregyházán, Hodászon, Nagyecseden, Debrecenben,

Vésztőn, Szegeden, Makón, Kiskunhalason, Szekszárdon, Salgótarjánban, Mohácson, Komlón, Kaposváron, Barcson, Nagykanizsán, Marcaliban, Zalaegerszegen és Esztergomban is.

Az ingyenesen látogatható vándorkiállítás valamennyi helyszínen nyitó rendezvénnyel és koncerttel várja az érdeklődőket.

A Terror Háza Múzeum és a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány több mint tíz éve tekinti kiemelt feladatának cigány hősök felkutatását és sorstörténetük bemutatását. Elkötelezett abban, hogy megemlékezzen a roma hősökről és felhívja a szélesebb közönség figyelmét a magyar romák helytállására, valamint bemutassa, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével, művészetükkel közösségüket és Magyarországot egyaránt szolgálták – áll a közleményben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Mentő is érkezett a berettyóújfalui balesethez
Mentő is érkezett a berettyóújfalui balesethez
A Földesi utcában ütközött össze két jármű.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.