Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen polgármestere: Mándi László elárulta a közgyűlést 

| 2022. 02. 24. | 13:28:00
A Semcorp üzenete is nyilvánosságot kapott a költségvetési szavazás előtt. 
Debrecen polgármestere: Mándi László elárulta a közgyűlést 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elfogadta Debrecen városának 2022-es költségvetési tervezetét az önkormányzat közgyűlése február 24-én; a mintegy 185 milliárd forint főösszegű büdzsé-előterjesztésre 22 képviselő igennel, 5 nemmel szavazott, míg egy tartózkodott.  

A költségvetés kapcsán a városvezetés a napokban több sajtótájékoztatót tartott, a sort Papp László kezdte, egy órás beszámolójának lényegi pontjait ebben a cikkben foglaltuk össze. A polgármester most azt hangsúlyozta, hogy 2022-ben nincs szükség működési hitel felvételére, a helyi gazdaság dinamizálása az elmúlt években megtörtént, e téren trendszerű fejlődés tapasztalható és várható a következő években is (így a tavalyi iparűzési adóbevétel is mintegy húsz százalékkal meghaladta a tervet). 2022 kihívása az energiaárakkal és a bérversennyel való versenyfutás, hiszen ami munkavállalói szempontból kedvező, az önkormányzatnak mint munkáltatónak komoly feladat. Kiemelte még, a város fejlesztéspolitikája horizontális, azaz Debrecen egész területére koncentrál, valamint Debrecen továbbra is élvezi a kormány kiemelt támogatását.

[Beillesztett cikk: Sokkal több adóbevétel folyt be Debrecenben; megvan a 2022-es büdzsétervezet]

Nincs bizalom

A kérdések és hozzászólások során több mint másfél órán át folyt a szó. Mándi László (Momentum) a közgyűlésen is előhozta a sejtetése szerint leálló Semcorp-beruházást, amelyről pedig már előző nap kiderült, hogy nem több téves híresztelésnél (Barcsa Lajos alpolgármesteren keresztül a kínai nagyvállalat is cáfolta). Az ellenzéki képviselő kemény fejmosást kapott Papp Lászlótól, aki szerint Mándi „elárulta a közgyűlést” az alaptalan hangulatkeltéssel. Megjegyezte: amióta betölti a városvezetői pozíciót, nem tapasztalt Mándiéhoz hasonló magatartást. A korábbi ciklusban még Varga Zoltánnal (DK) is képes volt összehangolni a debreceni érdekeket alkalomszerű háttérmegbeszélések során, ez azonban a Momentum miatt már nem megy (ezen főleg a diszkréció hiányát kell érteni, hiszen egy-egy befektetői döntéssel a képviselők már azelőtt találkozhatnak, hogy az publikussá válna). Mándi László azzal igyekezett szabadulni, hogy szerinte korábban volt már olyan kérdésük a városvezetőkhöz, amelyre nem kaptak választ, továbbá azt sem osztja, hogy egy ellenzéki képviselő puszta kérdése, sejtetése komoly károkat okozhatna a városnak (Mándi nem mellékesen debreceni országgyűlési képviselőjelölt a mostani kampányban).

Alátámasztandó, hogy a Semcorp semmi olyasmit nem tervez, mint amit a momentumos képviselő lebegtetett, Papp László felolvasta a vállalat üzenetét, mely szerint a debreceni beruházás a tervek szerint halad, attól eltérni nem kívánnak, a termelés pedig már 2023 első negyedévében elkezdődhet.

[Beillesztett cikk: Hivatalos: a Semcorp nem függeszti fel debreceni projektjét]

Kósáékat támadta

Varga Zoltán a szokásos módon, parlamenti képviselőként szólt hozzá, elsődlegesen a debreceni fideszes kollégáit (Kósa Lajost, Pósán Lászlót, Tasó Lászlót) támadta, mondván, az ő felelősségük is az, hogy Debrecennek évről évre milliárdokkal kell kisegítenie a DKV Zrt-t, a helyi közösségi közlekedést üzemeltető vállalatot. Varga Zoltán, aki szintén országgyűlési képviselőjelölt – vagyis szintén kampány-üzemmódban „működik” – úgy fogalmazott, a hivatal ragyogó munkát végzett a büdzsétervezettel, ellentétben a polgármesterrel. Kifogásolta továbbá, hogy a Debreceni Nemzetközi Iskola működésére csak idén majdnem 800 millió forintot költ az önkormányzat, miközben az intézmény indulásakor arról volt szó – közölte –, hogy összesen fogja ennyivel segíteni a város.

[Beillesztett cikk: Gyűjtik a használt sütőolajat a debreceni önkormányzat megbízásából a jövőben   ]

Az iskola finanszírozásának ügye Vaszkó Imre (DK) egyik kérdésében is előjött, neki válaszul Papp László leszögezte: személy szerint is elkötelezett a nemzetközi iskola mellett. Az ugyanis – magyarázta – nem egyszerűen modern oktatási intézmény, hanem stratégiai tényező, a debreceni gazdaságfejlesztés egyik fontos eszköze, amely például a dél-koreai EcoPro BM Debrecen melletti döntésében is kiemelt szerepet játszott.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Szirénahang búcsúztatta nyugdíjba vonult polgári mentőápolót
Szirénahang búcsúztatta nyugdíjba vonult polgári mentőápolót
Harminc éve csatlakozott a mentőszolgálathoz.
Hirdetés
Hirdetés
A Bonni Egyetemmel tervez együttműködést a debreceni intézmény
A Bonni Egyetemmel tervez együttműködést a debreceni intézmény
Kétnapos látogatásra érkeztek Németországból.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Földutakat aszfaltoznak Görbeházán
Fővárosi cég végzi a kivitelezést.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Villámrajtot vett a szoboszlóiak ásza
Villámrajtot vett a szoboszlóiak ásza
A következő körben már nehezebb dolga lesz.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!