Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sensirion: télen hamar elhasználódik a levegő az osztályban

| 2022. 01. 27. | 13:51:00
Debrecenben végeztek méréseket.
Sensirion: télen hamar elhasználódik a levegő az osztályban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy átlagos nagyságú teremben az óra közepére télen már annyira elhasználódik a levegő, hogy érdemes lenne szellőztetni.

Ezt erősítette meg a Sensirion Hungary Kft. műszerével elvégzett vizsgálat. A Debreceni Benedek Elek Általános iskolában végzett levegő minőségének folyamatos monitorozása alátámasztotta, hogy érdemes lenne változtatni az oktatási intézmények szellőztetési gyakorlatán. A Sensirion Hungary Kft. még tavaly novemberben adományozott négy alapfokú és egy középfokú oktatási-nevelési intézménynek egy-egy korszerű szén-dioxid mérőt, amely figyelmeztet, ha a levegő minősége eléri az egészségtelen tartományt.

Hetei József, a Debreceni Benedek Elek Általános Iskola intézményvezetője elmondta, hogy a mérések egyértelműen azt jelezték: a téli időszakban egy átlagos nagyságú teremben a 45 perces óra közepére már a levegő minősége annyira leromlott, hogy a széndioxid koncentrációja meghaladta az 1000 PPM-es egészségügyi határértéket. Egy intenzív, pár perces szellőztetéssel viszont minden esetben újra sikerült a levegőt felfrissíteni, hogy a CO2 monitor jelzése pirosról újra zöldre váltott.

Ábrahám László, a Sensirion Hungary Kft. ügyvezetője azt hangsúlyozta, hogy a koronavírusos időszakban különösen hasznos megoldás lehet a levegő szén-dioxid szintjének monitorozása. A módszer tudományos háttere, hogy a koronavírust meglehetősen bonyolult kimutatni egy helyiség levegőjéből. Ez azonban jól megközelíthető a szén-dioxid mérésével. A vírusok (illetve az őket hordozó apró részecskék, az aeroszolok) terjedése nagyjából hasonló, mint a kilélegzett szén-dioxid felhalmozódása. Így a sok szén-dioxid jelenléte nemcsak a levegő teljesen hétköznapi értelemben vett minőség romlását is jelzi, hanem elég jó közelítéssel azt is megmutatja, hogy ha koronavírusok lebegnének a légtérben, mekkora lenne a fertőzésveszély.

Hetei József igazgató azt is kiemelte, hogy a Sensirion Hungary Kft. mérnöke, Magyari Márk által kifejlesztett CO2 monitor az iskolában a levegő szén-dioxid szintjét megbízhatóan automatikusan és folyamatosan mérte. Az előre definiált értékeknek alapján a pedagógusok könnyen kontrolálhatták a levegő minőségi változását. A műszerbe beépített LED piros színre váltott, ezzel jelezve a felhasználó számára, hogy ideje szellőztetni. Amennyiben a levegő újra elérte, a 600 PPM egészséges határértéket, akkor a készülék jelzése ismét zölden világított.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.