Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Immár biztos: új bölcsőde épül a Postakertben

| 2022. 01. 05. | 13:08:00
Hosszú évek sikertelensége után megtalálták a kivitelezőt: debreceni cég dolgozhat.
Immár biztos: új bölcsőde épül a Postakertben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Régi terv valósul meg a Postakertben: új bölcsőde épül, ugyanis hosszú évek után megtalálta a kivitelezőt a debreceni önkormányzat. Így az eredeti férőhelynek több mint a duplája, 8 csoportszoba, 130 adagos főzőkonyha, sószaba, napelemek, 26 parkoló is szolgálja majd a legkisebbek gondozását és ellátását. A közbeszerzési eljárás eredménnyel zárult: a legjobb ajánlatot tevő vállalkozással a pályázatot kiíró városvezetés december 28-án kötötte meg a szerződést 921,4 millió forint értékben.

Nem volt egyszerű

Az elavult épületben, szűk csoportszobákkal működő Postakert utca 7. szám alatt bölcsődéről már 2016-ban elmondta Papp László polgármester, hogy gazdaságosan nem felújítható, ezért ugyanitt teljesen új épületet kell felhúzni – igaz, akkor még a 44 helyett 120 férőhelyet említett, ugyanis ebben a városrészben (is) jelentős igény mutatkozik a bölcsődei ellátásra, vagyis sok a gyerek, ami egyébiránt jó hír. Bár 2019 májusában, az Ősz utcai intézmény felújításakor Széles Diána alpolgármester a 120 helyett már csak 96 postakerti férőhelyet mondott, ez még így is sokkal több a mostani 44-nél. 2021 novemberében aztán a közgyűlésen elhangzott, hogy az építőipari anyagárak, munkadíjak drámai emelkedése és az időmúlás miatt a korábban kalkulálthoz képest jelentősen többe – majdnem kétszer annyiba – kerülne a Postakert utcára tervezett 96 férőhelyes bölcsőde. Konkrétan: Debrecen bruttó 662 millió forint nyert el a projektre európai uniós forrásból még 2017-ben, miközben a bölcsőde megépítésére vonatkozó legkedvezőbb ajánlat akkor 1,15 milliárd forint volt. A városvezetés ezért ahhoz kérte a közgyűlés támogatását sürgősségi indítványban, hogy a különbözetet ne saját zsebből tegye hozzá a város, hanem pályázzanak egy viszonylag új forrásra. Ennek, a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve nevű, 50 milliárd forint keretösszegű állami forrásnak a révén akár 1,44 milliárd támogatás is igényelhető bölcsődeépítésre.

A csaknem 5 000 négyzetméteres telken – a Zelemér utca 4. szám alatt, a mostani bölcsőde közvetlen közelében – egy 1 240 négyzetméter alapterületű, földszintes, lapostetős, új épületegyüttes építését tervezi a fenntartó, ami négy gondozási és két kiszolgáló egységből áll, összesen 8 csoportszobával. Az egységekben külön-külön átadót, fürdető gyermeköltözőt, babakocsitárolót és egyéb raktárhelyiségeket alakítanak ki.

A nyertes

Az eljárás során négy cég adott be érvényes pályázatot – két debreceni, egy kiskunhalasi és egy hajdúböszörményi székhelyű, közülük a debreceni Stabil Mérnöki Iroda, Építő és Kereskedelmi Kft. nyert, így elkezdődhet az építkezés.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Eltűnt egy 26 éves debreceni nő
Eltűnt egy 26 éves debreceni nő
Február 10-én ismeretlen helyre távozott.
Hirdetés
Hirdetés
Kihallgatták Varga Juditot
Kihallgatták Varga Juditot
A volt igazságügyi miniszter a Központi Nyomozó Főügyészségen járt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés