Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pajna, Tasó, Vitányi, Tiba és Bodó a vidék milliárdjairól

| 2021. 12. 16. | 17:09:00
Hajdú-Bihar a támogatásra javasolt döntések tekintetében az első helyen áll - hangzott el.
Pajna, Tasó, Vitányi, Tiba és Bodó a vidék milliárdjairól
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

150 milliárd forintra pályázott Hajdú-Bihar megye 2020-2021-ben a Vidékfejlesztési Programban, a pályázók önrészével együtt mintegy 300 milliárd forintos fejlesztés mehet végbe - hangzott el csütörtökön a városházán, ahol  az elmúlt két évben benyújtott pályázatok megyei eredményeiről tartottak sajtótájékoztatót.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke elmondta, hogy a mezőgazdaság 2010 óta jelentős fejlődésen ment keresztül a gazdák és a kormány közös munkájának köszönhetően, és a 2021-2027-es időszakban is példátlan összeg, összesen 4265 milliárd forint áll rendelkezésre a Vidékfejlesztési Programban. Hozzátette, hogy az átmeneti, 2020-2021-es időszakban 150 milliárd forint összegre pályázott Hajdú-Bihar megye, ennek részleteit a jelenlévő négy országgyűlési képviselő ismertette. 

Tasó László, a megye 3-as számú választókerületének képviselője a sok támogatási forma közül kiemelte azt a kisüzemi támogatási kört, amely a körzetében gazdálkodó tormatermelőket is érintette. Az állattartó telepek fejlesztésére és korszerűsítésére kiírt pályázatokat is kiemelte, továbbá elmondta, hogy a kertészetek és ültetvények támogatása pedig egy olyan új elem, mely által sok olyan régi almáskert is megújulhat, melyről már sokan lemondtak. Mint mondta, a külterületi utak fejlesztését lehetővé tevő pályázatok is nagy mértékben hozzájárulnak a gazdák boldogulásához, ezért szinte valamennyi település élt ezzel a lehetőséggel. 

Vitányi István, a megye 4-es számú választókerületének képviselője hangsúlyozta, hogy  Hajdú-Bihar a támogatásra javasolt döntések tekintetében az első helyen áll 81 és fél milliárd forinttal. Eddig az év elmúlt 11 hónapjában 71 milliárd forint került a hajdú-bihari gazdákhoz. Elmondta, hogy körzetében rendkívül meghatározó a mezőgazdasági vállalkozói réteg, a legnagyobb összegben állattartó telepek fejlesztésére kaptak forrást a gazdálkodók, ez több mint 10 milliárd forint.

Bodó Sándor államtitkár, a megye 5-ös számú választókerületének képviselője kiemelte, hogy a hozzá tartozó 15 településen nagyon sok olyan vállalkozás van, amelyek fő pályázati irányultsága ezeknek a vidékfejlesztési programoknak a lehetősége kapcsán fogalmazódik meg. A körzetben csaknem 40 milliárd forintra pályáztak a program keretében; több mint 26 milliárd forintra már szerződés van. Az egyik legnépszerűbb program a választókerületben az állattartó telepek korszerűsítésére, építésére vonatkozó kiírás, 18 milliárd forint összegben adtak be rá pályázatot. 

Tiba István, a 6-os számú választókerület képviselője szerinte ezek a támogatások biztosítják az élelmiszerellátást, ezért elengedhetetlen egyebek mellett az öntözéssel vagy a digitalizációval kapcsolatos kiírások. Hangsúlyozta, hogy a legjobb minőségű földterületek ebben a tíz települést felölelő körzetben találhatók, ezért nagyon sokan generációk óta mezőgazdasággal foglalkoznak. Ebben az évben eddig mintegy 20 milliárd forintot kaptak itt a gazdák, egyrészt a vidékfejlesztési programon belül, másrészt egyéb támogatások révén.

Szigeti Szabolcs, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának vezetője elmondta, hogy jelenleg a falusi szálláshelyek építésére vonatkozó kiírás a legnépszerűbb, mely decemberben nyílt meg. A nagy érdeklődés feltehetőleg a pandémiának köszönhető, hiszen a járvány alatt felértékelődtek azok a szálláshelyek, ahol elzártabban pihenhetnek a családok. Legutóbb 2016-ban volt ilyen felhívás, akkor 50 millió forint volt a pályázatonként adható összeg, most ez 100 millió forintra emelkedett. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Orbán Viktor: Magyarországnak ki kell tartania
Orbán Viktor: Magyarországnak ki kell tartania
Magyarország egyik fél oldalán sem avatkozik be a háborúba - mondta.
Hirdetés
Hirdetés
Szexuális erőszak a Blaháné utcán: tagad az egyik vádlott
Szexuális erőszak a Blaháné utcán: tagad az egyik vádlott
Hencidáról érkezett a két férfi Debrecenbe szórakozni...
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.